събота, 31 май 2014 г.

Верният път е този: демократични дебати за избистряне на съзнанията, пораждане на вдъхновяващи идеи и едва на тази основа - реални действия по промяна на отчайващата ситуация



Във фейсбук-групата УЧИТЕЛИ една смела дама написа нещо наистина революционно, което има ефекта на неочаквано взривила се бомба в центъра на заспал град; ето какво написа тази смела жена, а пък по-долу можете на прочетете основното от дискусията по него:

Дали да не последваме примера на медиците от спешно отделение? Представям си следната новина в утрешните новинарски блокове:

"Днес държавните и общинските български училища осъмнаха пусти и празни, учителски оставки валят във всички краища на страната. РИО повсеместно не успяват да отреагират - налага се инспекторите да влизат в класните стаи и да задържат учениците там! Родителите са възмутени! Учителите също и са категорични, че няма да влязат повече в училищата, а ще започнат да дават само частни уроци на мотивирани ученици, индивидуално, с високо качество и НЕ по задължение, а по желание! Защото на българския учител му писна да го разиграват като дресирана маймунка!"

Написа: Боряна Николова

Ето и някои по-интересни според мен мнения от горещата дискусия по подхвърлената тема; понеже групата е затворена и било "неправилно" да се изнася навън казаното (написаното) в нея, ми се налага да оставя само инициалите на изказващите се (преди време бях изключен от групата заради това, че съм изнесъл информация от нея, да видим сега дали това ще ме спаси, но го правя тъкмо защото съм дълбоко убеден, че повече хора трябва да имат възможността да се запознаят с това какво мислят българските учители):

S. B. каза: Мила Боряна, ние от по старото поколение, вече сме го правили. Не желая да те разочаровам, но ще ти кажа, че ефект нямаше. Учениците се радваха, че не учат, пък на родителите хич не им пукаше. Даже подмятаха: "Пък тия даскали не се наядоха! Цял ден стоят със скръстени ръце!". И което бе най-фрапиращо, въпреки че бяхме в училище и всички ученици - на двора, накрая Министерството на образованието на всички стачкуващи пусна заповед за неплатена отпуска. Малко се промениха нещата когато към нас се присъединиха детските учителки. Тогава видимо родителите се стреснаха. И все пак опитайте. Вие може би ще успеете. Успех!

Боряна Николова каза: Знаете ли, Стефка, не ме разочаровате изобщо. Радвам се, когато колегите от вашето поколение споделят своя опит, макар и с болка, заради непостигнатите надежди за цялостно подобряване на положението на учителя. Споделям болката на отминалите опити, защото вече я разбирам. Преди 4-5 години, може би не, но сега много добре я разбирам тази болка. Вдъхвате ми кураж, въпреки всички неволи. Днес, това същото положение на българския учител е станало толкова по-нетърпимо,че нито един нормален гражданин на страната няма интерес от нас - да сме масово "стресирани", "зомбирани", "унижени", "посредствени" или "безхарактерни" учители. Та нали ние сме "храната" за децата ни? Нуждаем се от промяна на всички нива в държавата, но образованието трябва да е приоритет! Това да стане ясно - ПРИОРИТЕТ. Не само на думи. А за успеха на една такава спешна "операция", каквато правят медиците, няма да сме достатъчни само аз и вие. Тежка диагноза трудно се лекува и ще трябва "тежка ръка".

S. B. каза: Не зная какъв съвет да дам. Мисля,че е редно да се изчака да отмине изборната еуфория и после да се натисне Министерството най напред за референдум, а после за незабавна реформа. Но според мен за тази цел са нужни две условия - стабилно правителство и единство сред колегите.

Боряна Николова каза: Нина, права сте и вие, всички, зад клавиатурите и мониторите си, сме истински хора, с реални мисли и съдби, живеем в една и съща "правова" държава и се люлеем на крайчеца на едно и също скъсано въже-под нас е пропаст. Реалността е лицемерна.

N. G. каза: Ниското заплащане е най-големият проблем.

M. A. каза: Не е това! Проблемът е в това, че нямаме права!

Боряна Николова каза: Тук сме толкова голяма и представителна извадка на учителството, че много малко ни трябва от група да нараснем до нов профсъюз и да си намерим изгубените права. ОК, какво друго освен недоволството от заплатата, ни обединява?

N. G. каза: Да и това, че ученици и родители имат повече права от нас!

M. A. каза: Напрежението, демотивираността на учащите, безхаберието на родителите (не всички), наглостта на простаците....

Боряна Николова каза: За мен устройството на училището, йерархията, която се съблюдава отгоре и стремежа да се командори наред по най-обикновен тоталитарен маниер..са нелепи. Кажете ми, колко училища знаете, в които учителският колектив или учителско-родителското настоятелство, сами си избират директора?

N. G. каза: Николко! Всичко е мафия!

Боряна Николова каза: Кажете ми, защо и по чии изисквания- народните, или проевропейските, всички деца са задължени да ходят на училище?

Задължението поражда абсурда, до който достигнахме днес- да се мъчим да наливаме от пусто в празно, защото "Кирето да не остане неграмотен.."..

А той, Кирето, понеже нямал мотивация да учи, натирили го да я търси в училище...

Че учителите и грамотност, и професия да му дадат до 8-ми клас, нали... понеже с мотивацията не успяват.

М. Н. каза: Който учил до 8 клас, учил. Оттам насетне, на който не му се учи, айде, пътя!

Боряна Николова каза: Така трябва да е, даже още по-либерално може, за да се постигне качеството, което ни се търси. Да влизат в училищата само САМОМОТИВИРАНИТЕ за учене, не всичките..

С другите - да се занимават социалните служители.

S. B. каза: Ей тук вече съм съгласна. Вярно е, че учителските заплати и пенсии са най ниски, но не върху това трябва да е съсредоточено вниманието. Според мен истинската трагедия е в това, че учителят е поставен на колене пред родители, ученици и общество. Особено учителите по хуманитарните предмети, те трябва да обслужват дадена идеология и често пъти преподават неща противоположни на разбиранията им.

От друга страна и учителите трябва да бъдат високо ерудирани, та да се премахне това черно петно ширещо се в обществото: "Всеки некадърен в друга област, става учител!".

М. Н. каза: Не, Стефче. Всеки некадърен в своята област става я чиновник, я депутат, я, посланик в чужбина, демек издига се. Хич не става учител. Пък колегите да не са роби на каквато и да е идеология, ами да споделят и своите възгледи с учениците. Така трагедията ще е по-малка.

Л. П. каза: Аз съм детски учител! Децата са наблъскани по 35, че и нагоре. Учителят няма физическа възможност да ги обгрижи да не говорим за нещо повече! За заплати и отговорност няма да говорим! Споделям мнението на една от колежките, преди години стачкувахме! Нищо не се промени, само орязаха парите на стачкуващите! Скептична съм! Не знам дали нещата ще се променят... промяна трябва, кардинална!

P. P. каза: Здравейте и добър вечер на всички, които са на линия! Ех, че хубав пост, Боряна! Всъщност много пъти дебатиран и коментиран. Нараснахме много, да, станахме внушителна група. Но никой от МОН явно не го интересува какво мисли учителското съсловие. Всъщност те много добре знаят и ни четат. Да, искам да осъмнем с една такава новина - всички учители стачкуват, училищата са затворени, детските градини, за които се бият денонощно, също, хаосът става пълен, защото не могат да се намерят учители, които да застанат пред децата и родителите не могат да отидат на работа. Завършващите не могат да получат дипломи, кандидатстването е пред провал, всички по веригата закъсват. Да, мечтано, но трудно реализуемо. Защо?

Защото не може да постигнем 100 процентово единство. Истината коя е в цялата ситуация? Тя е че правата на учителите са нарушени, те са унизени, пренатоварени, времето им е запълнено с празна бумащина, излишни мероприятия и упражнения, които лишават децата от много неща. Не се цени трудът на учителя, системата е пълна с абсурди. Синдикатите не защитават правата на учителите, или поне не се усеща тяхното присъствие на хоризонта. Мога много да изреждам, но не и точно тази вечер...

Въпреки, че имам голям опит, продължавам да живея с мечтите си за по-добро отношение към нашата професия и не за първи път го казвам, че трябва да се започне от вдигане на заплащането. След това стъпка по стъпка да се обмислят нещата, които ще регулират всичко. Ние ги предлагахме, група учители ходиха в МОН, но явно не това е пътят. А харесванията не означават смелост, че утре ще излезе този народ на бунт отново. Веднъж доказахме, че не сме страхливи, че ни е писнало да търпим, че повече не може така. Ако синдикатите и политиците не са го осъзнали, толкова по-зле. Рано или късно всичко се връща като бумеранг, всичко, но ще е за сметка на децата ни. И ако в другите държави нещата са по-добре от България, то е защото те са научени да си търсят правата и да скачат за всичко, дори за най-дребните неща. А ние сме свикнали да търпим и да се надяваме, че ще дойдат по-добри времена. Но те не идват и не идват, сменят се поколение след поколение и по-добре не става, а по-зле.

Казвам, че заплащането е най-важно, защото не можеш да въздействаш върху някого, да даваш пример и да ти каже в очите: "Защо да уча, виж ти колко получаваш, а там колко дават?" Няма смисъл да уча повече." ЕТО, ЗАТОВА ВИ КАЗВАМ, ЧЕ ОТТУК ТРЯБВА ДА СЕ ТРЪГНЕ, ЗАЩОТО ДНЕС В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ ВЗИМАТ РАЗЛИЧНО - ЕДНИ СА ДОБРЕ, ДРУГИ ЗЛЕ... И НЕ ВИНАГИ ИЗВЪРШЕНАТА РАБОТА Е КРИТЕРИЙ ЗА ПО-ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ... ИМА ТВЪРДЕ МНОГО СУБЕКТИВИЗЪМ НА ВСИЧКИ НИВА, НЕНАКАЗУЕМОСТ ЗА МНОГО НЕРЕДНОСТИ, МНОГО ФАЛШ В СИСТЕМАТА И МНОГОИЗЛИШНА ЕНЕРГИЯ ЗА БЕЗСМИСЛЕНИ НЕЩА, КОИТО С НИЩО НЕ ПОМАГАТ НА ДЕЦАТА. ТАКА ЧЕ ДАНО ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ЗА НОВО ПРОБУЖДАНЕ, ДАНО ИМА ПОВЕЧЕ УЧИТЕЛИ, ЗА КОИТО ТАЗИ ПРОФЕСИЯ Е НЕ САМО СРЕДСТВО ЗА ПРЕПИТАНИЕ, А НЕЩО ПОВЕЧЕ.

V. P. каза: Директорите не е нужно да са най-добрите професионалисти, те са администратори и там трябва да бъдат добри за да не се съюзяват с вълците от МОН и РИО и безмилостно да ръфат нашего брата, а действително да стоят начело на сплотен и добронамерен колектив където стресат на професията по-лесно се преодолява и няма задкулисни игри!

Боряна Николова каза: Да прекратим тук коментарите, че се поувлякохме, пък полза никаква. Дали ще има новина, дали учителството ще се обедини и ще защити исканията си за реална промяна на образованието-зависи само от нас!

В. Р. каза: Браво, Боряна! Точно така, на маймуни ни направиха, а на всичко отгоре не ни е сигурна работата. Аз не знам кога и как ще се пенсионирам защото съм без работа в момента, а имам 27 години педагогически стаж. Подавам документи, но никой не ме взема и не знаеш защо. Обидно е!!!!!

М.С.каза: Търсят "млади" учители, колежке, затова. И при нас назначиха двама "млади" и се чудим как да им вкараме учениците в клас и как още не са ги били!

В. Р. каза: Има и възрастни учители, които не си гледат добре работата, но са с постоянен член и не могат да ги бутнат, а отговорните като мен обикалят училищата и не знаят какви връзки да използват, за да упражнят правото си на работа. Кошмар е да си учител в област Търговище.

S. B. каза: Като чета изказванията стигам до извода,че за 50 и кусур години,в образователната система нищо не се е променило.Нашите проблеми са станали ваши.Ние поне имахме подсигурени работни места.Например аз две години се мъчих да стана "градска" учителка. Като не успях да получа постоянно място в града, отидох в едно близко село и там изкарах 12 години, през които никак не ми бе зле. Даже се утешавах с мисълта: "Ако и от тук ме изгонят, отивам в Родопите, хем и привилегии ще ползвам." А на вас, изглежда и тази надежда е отнета.

Затова не се предавайте, дерзайте! Успех!

Боряна Николова каза: Мария Симеонова, младите учители са удобни за назначаване, защото имат по-малко разходи и със своята неопитност, ако се случи и да са съвестни- ето им на директорите най-чудните изпълнители!

Най-голямата глупост е да се делят учителите на млади и стари, но за съжаление се прави. Учителите за мен са две категории - призвани и посредствени.

N. D. каза: Официално ние сме в стачка още от времето на "разпуснатата седянка". Тя беше до изпълнение на исканията заложени в нея. Това да се е случило! А по-голяма от нея не е имало никога. Следователно на нас се гледа от позицията: Кучетата си лаят - керванът си върви! Аз лично нямам нищо против, но родителите няма да ни подкрепят защото ни мислят за гувернантки, детегледачки и други подобни, при това безплатни. Кой ще им "гледа "децата - питат - а не кой ще ги учи.

Боряна Николова каза: Все пак, Нели Димитрова, една част от родителите ще ни подкрепят, убедена съм в това. Има доста недоволни родители от положението на децата им в училище, които много добре разбират "дебелата работа" от къде тръгва и не търсят първопричината за всички беди само в учителите. Много е важно добре да се обосновем пред тези и пред всички родители въобще- защо стачкуваме и какво искаме- че това не е само по-висока заплата, а нормално бъдеще за всички деца и учители в училището.И тогава ще ни се получи търсеното разбиране. Е, едва ли от всички.

N. D. каза: Напълно съм съгласна. Много ми се иска родителите да разберат, че стачкувахме за промяна в образователната система на първо място и на последно за заплати, но за съжаление и предишния път се намериха мнозина, които издържаха 3 дни и след това "засвириха "друго. Не бива да забравяме, че нашите говорители бяха малко, а на платените и удобните бе дадена широка платформа за агитация... Родителите милеещи за образованието на децата си и вникващи в проблемите на системата са малобройни.

Боряна Николова каза: Колкото и малобройни да са, точно на тях можем да се надяваме, на другите-ако не можем да се надяваме, то можем два пъти по-усърдно да им споделяме проблемите на професията си отвътре, за да стигнат и те до разбирането. Все пак и те са родители. А тези, които въобще "не вдяват"- препращаме към социалните служби- там да ги разбират. Всички родители трябва да разберат, че образованието не е държавен подарък, а лична ЦЕННОСТ.

Е. П. каза: Подкрепих стачката 2007 и бях на площада. Имаше и родители. За нова стачка или продължение на тази от 2007, е необходимо синдикатите да кажат. Тоест - да чуят какво и кога искат учителите. Отвреме-навреме се разнася в медийното пространство, че г-жа Такева плаши със стачка... остава съвместно да уцелите времето.

М. Н. каза: Какъв директор, какви пет лева! Синдикатите са бита карта, те са недействащи структури, затова недей очаква от тях нещо, което да доведе до промяна.

Z. I. каза: Не сте ли чували за стачен комитет? И още ли се заблуждавате , че в България има синдикати?

S. B. каза: Мисля, че ако има стачен комитет, той би трябвало да се обърне към синдикатите и съвместно да уточнят датата, мястото и програмата на стачката.

Е. А. каза: Има Закон за уреждане на колективните трудови спорове, в който са регламинтирани всички изисквания, при които могат да се обявят ефективни стачни действия. Лесно е да се организират хората за стачка в предприятието, учреждението, тъй като проблемът се решава от работодателя и Стачния комитет. Локалната стачка обхваща повече предприятия и е по-трудна за осъществяване. Най-трудно се прави национална стачка, например при определен бранш, както е образованието. Нужни са структури, които да я организират, да се изберат училищни, общински, областни и национални СК, които да организират стачката и водят преговорите. Много са изискванията за ефективни стачни действия. Нужна е организация-водач, която по Закона да има право да обявява стачка. ЗУКТС е изключително строг при нарушаване на правилата. Обявяването на стачката за незаканна, означава дисциплинарно уволнение за всички организатори т.е. за СК. Недоумявам как ние, членовете на групата, ще организираме стачка, особено национална! През учебната година в няколко училища на страната имаше сериозни конфликти, но при решаването им учителските колективи не бяха единни. Така недоволството затихна. Щом в учебното заведение не успяваме да решим успешно проблемите си, не защитаваме единодушно правото, то как ще успеем да направим това на национално ниво!? Въпросът не е само да искаме, но и да познаваме до съвършенство законодателството, за да не попаднем в някой негов капан. А, вярвайте, има такива. И най-важното е да можем да го направим.

Л. П. каза: Така се радвам да чета тези коментари!!! Пробужда се възрожденския дух! Имаме много пречки, колеги! Система, закостенялост, предразсъдъци, бюрокрация... и да не забравяме, че сме седянка, която трябва да се развали! Но тръгне ли водата...

Боряна Николова каза: Седянката не може да се развали вече, Лилия. Дори може да прерасне в ЛЯТНО УЧИТЕЛСКО ХОРО . Благодаря на Елена Петкова и на Енеза Ангелова за разясняване на законовото положение за организиране на протестни действия.

Ще цитирам нещичко от една друга група, ако позволите, после обяснението:

"Промяната в Закона за образованието може да се инициира и отстои от гражданските организации в образованието. Фактът, че европейските изследвания потвърждават личните ми наблюдения, свързани и с неприятни изживявания, че гражданското общество в България е с едни от най-лошите показатели, а в това число и структурите и организациите на гражданското общество в сферата на образованието. (Вж. В блог РАЙЧО РАДЕВ, доклад на конференцията в с.Оряховица)

ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В СФЕРАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИ В ЕДНА ПРЕДСТАВИТЕЛНА СТРУКТУРА (каквато не съществува и всички опити за това се провалиха) може да стане инициатор на съществени промени в законодателството в образованието.

Конкретен пример на гражданска инициатива за законодателни промени е промяната в Закона за спорта инициирана и извоювана от директорите на спортни училища. С подробности може да се запознаете в публикуваният текст в блог РАЙЧО РАДЕВ."

Г-н Райчо Радев, със своя споделен опит, ме накара да се замисля дали пък ние всички тук не грешим като си мислим, че само учителска стачка е решение на проблемите ни в образованието?

Е. П. каза: Училищните настоятелства са значими граждански организации в сферата на образованието. Регистрираните. Повечето са такива.

Боряна Николова каза: Има ли реално действащи училищни настоятелства??? Има ли друг тип граждански организации в сферата на образованието?? Или в групата да си основем една нова такава?

Е. А. каза: Има достатъчно неправителствени организации, които работят за промяна в системата на образованието. Но нека не си въобразяваме, че и те могат да направят чудеса. Нещата опират да това - искат ли управляващите (които и да са те) да започнат реформата в образованието съвместно с учители, родители и ученици. В това е разковничето. Разбира се, една консервативна система трудно се реформира. Това ще носи много негативи на тези, които се заемат със задачата. По тази причина се правят козметични промени.

В. Г. каза: А какво правят синдикатите по въпроса?

Е. А. каза: Ами попитайте ги...

V. I. каза: То, от тия неправителствени организации сме на тоя хал, я....

Ангел Грънчаров каза: Чудесна тема за дискусия и още по-чудесна дискусия се е получила, поздравления! Чета изказванията с удоволствие и се оказва, че почти няма какво да добавя - и моите мисли са изказани вече, което е рядко срещащо се постижение! Още веднъж благодаря на всички участници в дискусията!

S. B. каза: Наистина бихме заслужили поздравления ако има резултат. В противен случай напразно сме си хабили думите и сме загубили ценно време.

Ангел Грънчаров каза: Никога времето, отделено за обмисляне и обсъждане не е загубено време. Преди да се действа трябва много да се мисли и разговаря. За да се оформи потребното за промените съзнание. Без сериозни и загрижени разговори като горния няма да има никакви промени - щото промените в нашия човешки свят се правят от хора, овладени от вдъхновяващи ги идеи. Тия идеи се раждат в споровете, в дебатите. В демократичните дебати. Аз от години се борих да предизвикам такъв дебат по реалните и най-горещи проблеми в нашата училищна общност, имам предвид тази на ПГЕЕ-Пловдив, за благодарност тия дни бях... уволнен от самонадеяната директорка-автократорка. Но продължавам да вярвам, че пътят е този: демократични дебати за избистряне на съзнанията, пораждане на вдъхновяващи идеи и едва на тази основа - реални осмислени и всекидневни действия по промяна на плачевната ситуация.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

петък, 30 май 2014 г.

Един умопомрачително феноменален донос, снабден с кратък нравствен разбор

Под това небе има всякакви хора, абсолютно всякакви - и достойни, и мерзавци, и смели, и страхливци, и морални, и аморални, и човечни, и безчовечни, и какви ли не още, да, и свободни, и роби, и също така хора със слугински манталитет, абе всякакви има, изобщо никой не може да ги изброи какви са точно. По повод на уволнението ми от длъжността учител по философия и гражданско образование в ПГЕЕ-Пловдив, случило се през по-миналата седмица, всякакви хора реагираха всякак, имаше какви ли не реакции, ето сега една, която се получи като коментар под публикацията със заглавие Крещящо несправедлив акт на дискриминация на ценностна, идейна, професионална и политическа основа; откривам, че тази реакция е твърде показателна за това какви феноменално интересни в нравствено отношение хора има в нашето мило отечество; ето, четете, порадвайте се, такава висока степен на очевидна нравствена уродливост не се среща току-така всеки ден:

Анонимен каза: Явно че в БГ доста хора са болни от болестта на "безгрешността" и "вечността". Надали има даскал в БГ, чийто метод на преподаване да не е "революционно нов", "прогресивен" или "безценен". Всички учители в БГ, точно както и докторите, политиците и архитектите, считат себе си за "уникални". Грънчаров е поредният пример!! Уволнили го и ето, как можаха, да уволнят "най- от най"!! Голяма работа, след като си ненужен ще те уволнят, а вие какво искате, до 70 години да преподавате тъпата си философия, която е едно бреме за учениците, особено в средно училище и то по електротехника.

За учителите, докторите и политиците, техните професии са най-тежки!! Попитайте ги! Да работиш по 3-4 часа на ден, да си изливаш личният неприязън към деца е сигурно голямо густо. В момента всички даскали си "вадят" допълнително по още една заплата, необложена с данък, от частни уроци, издаване на помагала, и други подобни идиотизми. Това са пари, които излизат от джоба на родителите. "Вашето дете трябва да ми купи книгите, иначе няма да мине в по-горен клас, или да си вземе изпита" - това им са основните рекетъорски приказки. Точно като докторите!!!

В същото време, има бюджет, който не знайно защо не покрива нуждите на образованието? Ами защо?? Ми нека се запитаме, кой финансира издаването на книгите на Грънчаров?? Тези книги, той ГИ НАЛАГА СИЛОВО НА ДЕЦАТА ДА СЕ ЧЕТАТ!! Едно време, така трябваше да четем "Млада гвардия", "Разораната целина", "Мамино детенце", "как се каляваше стоманата" и други подобни идиотизми, които ни правеха да се чувстваме странно, поради неразбиране на авторският тъпизъм!

Грънчаров сега се опитва да се направи на "герой нашего времени", когато се бори за отстояване на своята "уникалност" и "неподобие", която той сам си е преписал че притежава!!!

А когато снимаше клипове с учениците си и ги пускаше в блога си, и ги наричаше "малоумни", тогава беше безстрашен "картечар", застанал в укритието на катедрата и стрелящ "безстрашно" срещу "малоумните" озверели редици на безвъоръжените редици от ученици!!

Даже бе стигнал до идиотизма да "измисли" с "грънчарският" си "гений" и три-бална система за текуща оценка на децата, за да може да ги държи в "шах" и да посещават тъпите му занимания!!!

КРАТЪК КОМЕНТАР: Някои хора се усъмниха и подхвърлиха, че въпросният шедьовър го била написала самата... директорка - или от някоя от нейните най-разгорещени фенки. Няма значение кой го е написал, важното е че е написано, ето, имаме документ, показващ и говорещ много за състоянието на нравите в нашето свидно отечество. Няма смисъл да се коментира горният шедьовър. Но ми се ще все пак да вметна поне няколко реда.

Кой ми е финансирал издаването на книгите ми - и на учебните ми помагала ли? Интересен въпрос. Някой някак все пак ги е финансирал. Аз ще кажа само това: познавам човек, който, за да си издава всяка поредна книга, година-две преди това му се е налагало да се храни само със зрял боб, хляб, картофи, сланина и маслини - и този човек успя да си издаде по указания начин всяка една своя книга. Този човек по някакво случайност се нарича... Ангел Грънчаров. Същият човек по точно този начин издава сега и списание ИДЕИ. Той пак, по думите на анонимния доносник по-горе, бил "изнудвал" учениците да четат помагалата му. Този същият човек обаче фактически им подаряваше помагалата си, и то само по една причина: защото директорката не пожела да урегулира въпроса по най-лесния начин - не разреши в библиотеката да бъдат заведени подарените от Грънчаров помагала, които учениците да могат да ползват за обучението си напълно безплатно.

Както и да е. И последно: интересно е каква неистова злоба питае авторът на тази анонимка спрямо кадърните хора и личности. Което и показва колко самият той струва. Що-годе способният човек се радва и възхищава на способните, на работещите, на стремящите се към нещо хора. Само безличниците, мързеливците и некадърниците се изпълват със злоба и завист спрямо тях...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Категорична демонстрация на пълния нравствен фалит и банкрут на абсурдната образователна Система



По публикацията Кратка хронология на епичните борби, довели в крайна сметка до временното ми поражение - и до ликуването на всичките ми врази се получиха интересни коментари, които заслужават да бъдат запазени "за историята", щото показват много за състоянието на нравите в нашето свидно отечество в този момент; с оглед да не бъде пропилян този безценен "мат`рьял" и да бъде съхранен за бъдещите любознателни търсачи на истината за нашето време, ги публикувам отделно:

11 коментара:

Hristina Kalamova каза: Пожелавам успех и се надявам доброто да победи! Пожелавам и на г-жа Стоянка Анастасова да си получи и нейното добро!

Професор К.Райда каза: Здравствуйте, дорогой Ангел! Мы будем готовить письмо-обращение в суд по поводу Вашего неправедного и несправедливого "изгнания" из училища г. А. Пожалуйста, когда подадите иск официально, сообщите нам адрес, на который мы сможем его отослать, также мы отправим его и Вам (Вашему адвокату).

С уважением и непреклонной уверенностью в достижении справедливости, Ваш друг, проф. К.Райда.

Daniela Slavova каза: По повод плакатите се обадих на бившата си класна, с която от дума на дума разбрах, че е в тотална немилост, защото не иска да пише на някакъв сополанко 5 вместо 2... като знам колко благ човек е тази жена, явно момъкът наистина не е знаел нищо, но не е в това въпросът... обсъдихме директорката - която по мое време беше още учителка - и разбрах, че е подкупна, че коли и беси, а и че назначава откровено некадърни и слаби учители, с които се обгражда, за да я подкрепят... Това сигурно е картината повсеместно, и от десетилетия вече - но ми стана много мъчно, когато една достойна учителка, която ни увличаше, а беше и като майка за целия клас, ме помоли да не я издавам, защото откровено се страхува дали ще докара до пенсийката...

11-ти каза: Ахахаах, "бунтове на класове". Грънч, набий си в оперираната тиква, че няма как да пишеш незаслужени двойки и ние да те искаме! Да, ти не заслужаваш да бъдеш учител. Твойте "фенове" (ако не си писал коментарите сам, де) те искат в училище, но ти за учител НЕ ставаш! Няма как да не преподаваш уроци, да не знаеш на коя тема си и да изпитваш на нея! Това дори и в Америката, на която ти си такъв поклонник, го няма.

Ангел Грънчаров каза: Има интересен феномен у Нашенско: има хора, които се бунтуват срещу... свободата! :-) Искат си, видите ли, учителят да им казва какво е правилно да мислят и те като папагалчета да повтарят; ако ги поставиш в ситуация сами да търсят истината, сиреч, да мислят със собствените си глави, тогава се чувстват нещастни и обявяват бунт - бунт срещу свободата! "Искаме си да учим по учебник, как така тоя Грънчаров ще ни тормози и ще ни кара да мислим със своите глави, откъде-накъде?!"

Виждате ли докъде се е стигнало? Дегенерацията е пълна и тотална. Това именно е категорична демонстрация на пълния фалит и банкрут на абсурдната образователна Система: нейните жертви са дотам обезличени от Системата, че не са в състояние да осмислят и най-прости неща; в рамките на Системата се е загубил вече самият смисъл на образованието; щото това, което искат тия невинни души, всъщност е: искаме да не сме човешки същества, не искаме да сме свободни, мразим свободата, искаме да сме роби, искаме си веригите, без тях сме нещастни, без тях не можем да живеем, Ангел Грънчаров "не става за учител", щото ни тормози да се държим като свободни и достойни хора!

Да, аз наистина не ставам за учител от гледната точка на Системата - и това за мен е най-големият комплимент! Аз съм негоден да бъда послушен изпълнител на изискванията на безчовечната Система, по-голяма похвала до този момент не съм получавал! Благодаря Ви, други анонимчици.

Разбира се, никакъв "11-ти клас" не сте, сред младите хора няма чак такива скудоумци; аз добре познавам младите, дотам Системата не ги е повредила, и слава Богу; от името на някакъв хипотетичен "11-ти клас" пишат, разбира се, съвсем други хора, тях Системата изцяло ги устройва - щото им дава власт, незаслужени привилегии, щото в рамките на Системата некадърността им за автентичното образование остава скрита.

Както и да е, интересно ми е докога някои хора ще продължават да се излагат, да се крият зад гърба на учениците - защо такива нямат капчица достойнството да излязат от свое име. Ясно защо: защото безсъзнателно ги е срам. Мерзавците са и малодушни слабаци и подлеци, тия неща се свързват органично и неделимо...

Докторант Узунов каза: Че как :) Поне тази утеха си измислете след като стана видно, че и за даскал сте импотентен :))))))) ако ще се чувствате по-добре, създавайки си илюзии, хахаха, ваш проблем. Животът, за съжаление не е блог/фейсбук и виртуални like-ове не променят факта, че сте негоден за редактор, за даскалче, а още по-малко за философ. Цялата гилдия или ви се подиграва или не е чувала за вас, о Свободен дух :)))))) Трагикомичен сте ;)

Ангел Грънчаров каза: В психологията има един най-прост принцип: на проецирането на собствения недъг върху образа на оня, който неоспоримо те превъзхожда. Това е един елементарен психологически механизъм на компенсация на собствената непълноценност, служещ за получаване на една мнима удовлетвореност. Вие сте прекрасен, направо христоматиен пример за отдаването на подобни компенсации. Щом нямате нещо друго, с което да се покажете, ето, показвайте по този нелеп начин колко действително струвате. А другият, нормалният начин, характерен за разкриването на автентичната личност е следният: просто прави онова, което умееш, и така покажи на дело колко струваш.

Примерно вместо да повтаряш като мантра колко е лош Грънчаров като писател, вземи, напиши една книга и покажи, да речем, че умееш да пишеш значително по-добре от него. Този е естественият начин. Така правят неболните, здравите хора. Примерно, вместо да повтаряш колко лошо било списанието ИДЕИ, вземи направи свое списание и хората ще оценят кое е по-добро и кое - по-лошо. Да, ама вместо това ти повтаряш: оня там е лош, а аз, дето нищичко до този момент не съм направил, съм... "най-добрият"! :-) Тъпа работа, нали? Ето, в преподаването, докторант Узунов явно не е преподавал и един час, ама понеже го е бъзе да преподава, се е захванал да прави "докторантура", което е бягство от истински трудното и истински важното за философа: общуването с младите, с учениците.

И след като на дело същият този малодушник се е провалил чрез това бягство най-решително в тази област, преподаването, за да се самоуспокои някак, повтаря като мантра: "Ех, колко е радостно, че Ангел Грънчаров се провали като учител, ето, той, видите ли, вече не става за учител, ще ида да разцелувам другарката директорка, която го уволни!".

Това ако не е идиотизъм, сполай му кажи, нали така, умни ми докторанте?! Сега след този мой коментар май пак ще се оттеглиш в мишата си дупка и ще продължиш да трупаш злоба и завист по повод на това, което моя милост прави. Крайно тъпа работа е тази. Вземи и ти нещичко направи. Прави нещо. Покажи на дело колко струваш. Празното самохвалство е тъпа работа. Успехи ти желая!

С поздрав: Ангел Грънчаров

11-ти каза: Хахаха Грънч, не се прави на поласкан. Да, аз обичам свободата и затова имам свободата да подавам оплакване до директорката след като некадърен даскал като теб не преподава! Работата на учителя е да преподава учебен материал, ти не го правиш... Браво... Свобода!

Колкото до "11-ти КЛАС", това "клас" ти си го добавил! Аз съм 11-ти номер в клас. Ако искаш да не съм анонимен, можеш да махнеш тази опция от коментарите... Ооо, я чакай! То така няма да можеш сам да си пишеш сам насърчителни коментари, които са подписани с чужди имена!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

вторник, 27 май 2014 г.

Комунизмът в наше време мутира и се превърна в национал-комунизъм, във фашизъм, сиреч, в путинизъм



По-долу можете да прочетете дискусията ми с един фантазьор, който, представяте ли си, още чака идването на "истинския комунизъм", да, имало и такива динозаври в наше време: за тях това, което имахме, не било комунизъм, напротив, било коренно различно с неговата същина, а тепърва сме щели да бъдем ощастливени още веднъж от идването на същинския, на автентичния, на истинския комунизъм. Разбира се, наложи се да реагирам, щото такива опити за оневиняване на комунизма и комунистите, след толкова престъпления, извършени от тях, съвсем не отговарят на историческата истина; комунизмът и като идея, и като практика е дискредитиран отвсякъде, да бъде реабилитиран по такъв изтъркан пропаганден начин е доста трудна работа. Дискусията ни се проведе под публикацията Против комунистическите и ченгесарски лъжи и мистификации за прехода и приватизацията, като съм притурил и изказвания на същия този комунист-фантазьор и под други мои публикации; интересно е да се види как в днешно време се разговаря и спори с комунистически динозавър:

Toncho Bonex каза: Ангел е ЛЪЖЕЦ! Той ПОДМЕНЯ ДУМИТЕ (ЕТИКЕТИТЕ) на СЪДЪРЖАНИЕТО, т.е. борави с ФАЛШИВИ ПОНЯТИЯ. Той нарича „КОМУНИСТИ“ БАНДАТА от комсомолски и партийни секретари, които станаха после ОЛИГАРСИ. ЛЪЖАТА е, че ги нарича „комунисти“ а те не са. Той ви ЛЪЖЕ, че до 1989-а е имало „комунизъм“. Това, което беше, НЕ БЕШЕ КОМУНИЗЪМ, то и социализъм не беше, защото не са били изпълнени признаците, които го определят (дефинират) като такъв.

Защо Ангел е ЛЪЖЕЦ! Защото 25-30 години нарича мафиотизма на бандата от ком и парт секретари „комунизъм“ и ще му се СМЕЯТ, когато разберат хората че се ЛЪГАЛ самият той. ЛЪГАЛИ са го горните секретари, че правят соц или ком, а то се е фанал като риба на тая лъжа и сега лъже нас.

Ангел НЯМА ДОБЛЕСТ да си признае, че е бил ЛЪГАЛ и че се е фанал на тая лъжа и още по-лошо, НЯМА ДОБЛЕСТ ДА СИ ПРИЗНАЕ, че и сега ЛЪЖЕ, че онова е било комунизъм

Нещо повече, много енергия хвърлих на вятъра да му ОБЯСНЯВАМ неговата заблуда и ЛЪЖА да ПОДМЕНЯ ИМЕНАТА И ПОНЯТИЯТА, но не можа да разбере.една толкова елементарна ЛОГИЧЕСКА грешка, която прави. Затова стигнах до извода, че тоя човек е БОЛЕН ОТ ШИЗОФРЕНИЯ. Защото, тая болест се определя от ДВА ПРИЗНАКА, които са му ПРИСЪЩИ:

1. Загуба на ЛОГИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ.
2. ВЖИВЯВАНЕ в измислици и живот в ДВЕ реалности – в ежедневието като биоробот, машинално и в ИЗМИСЛИЦАТА, която НЕ СЪЩЕСТВУВА, а той така я МРАЗИ, че чак си докарва СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ проблеми.

Той е станал ПРИДАТЪК на ВЖИВЯВАНЕТО и ЗАБЛУДАТА си и НИКАКВО ОБЕКТИВНО ЛОГИЧЕСКО ОБЯСНЕНИЕ не е в състояние да го накара да се СЪБУДИ от измислиците за комуницма, който никога не го е имало.

Вижте защо ПОДРОБНО:

Тук ще видите ПЪРВО ДЕФИНИЦИЯ за социализъм и след като я разберете, да проследите как той е бил УНИЩОЖЕН НАПЪЛНО след 70-а година.

А тук ще видите какво е комунизъм и как страни като САЩ, Япония, Франция, ФРГ и т.н. го ползват.

А това е НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ, КОМУНИСТ, извадил САЩ от депресията преди и след войната като СЪВЕТНИК НА ПРЕЗИДЕНТА Рузвелт.

Всичко това Ангел го е чел. Но ПОНЕЖЕ Е ЗАГУБИЛ ЛОГИЧЕСКОТО СИ МИСЛЕНЕ и се е ВЖИВЯЛ в измислици, НЕ МОЖЕ ДА ОСМИСЛИ ФАКТИТЕ. Поради БОЛЕСТТА СИ.

Казах му, че ще му помогна да се лекува, както и да лекува сърдечно-съдовите си болести, но той ТОЛКОВА МНОГО МЕ МРАЗИ, щото съм КОМУНИСТ, та предпочита да ходи болен вместо ИСТИНАТА!

Не вярвам да се е оправил, щото е фейс-приятел на един още по-болен психически сектант…

УСПЕХИ!

Ангел Грънчаров каза: Със зомбирани комуноиди няма смисъл да се разговаря. Те живеят на някаква друга планета… а да ни пробутват комунизма си след десетилетните му изстъпления е безнадеждна работа, въпреки че идиоти у нас колкото искаш, някой все може да прихване – и прихваща.


Toncho Bonex каза: Много ЛИТЕРАТУРА, малко факти, никакъв икономически (мотивационен) АНАЛИЗ на събитията. Всички „ЗАБРАВЯТ“, че САЩ и техни протежета платиха 5 милиарда долара, за да може сегашната БАНДА, наричаща се „правителство“ в Киев, да РЕЖЕ ГЛАВИ! Не, това не е литературно преувеличение, това е ФАКТ! Вижте го с очите си.

Ангел Грънчаров каза: Гледам че спазваш изцяло „опорните точки“ за тълкуване на събитията, които прокарва КГБ…

Toncho Bonex каза: Със зомбирани АНТИкомуноиди няма смисъл да се разговаря, те не се интересуват от ФАКТИТЕ. Даже и нямат ЛОГИЧЕСКОТО мислене да ги анализират. Те си ВЯРВАТ в своята АНТИкомунистическа СЕКТА и не се влияят от ИСТИНАТА.

Нещо повече, това тяхното е ШИЗОФРЕНИЯ. Тая болест има ДВА признака:

1. ВЖИВЯВАНЕ в измислици, сънища, халюцинации като в истина.
2. Загуба на ЛОГИЧЕСКО мислене.

При АНТИкомуноидите и двата признака са на лице. Така че тук не става въпрос на идеология, наука или убеждаване, а до КЛИНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ!

Ангел Грънчаров каза: Вий, комунистите, пращахте тия, които не мислеха по комунистически, в психиатрии. Гледам, че си абсолютно същия като твоите вдъхновители. Тъй че претенциите ти, че комунизмът, видите ли, бил нещо различно от изявите му в историята, са пълни глупости, които сам опровергаваш с поведението си. Комунистите са патологични лъжци, които лъжат така усърдно, че понякога успяват дори себе си да излъжат, сиреч, успяват сами да повярват в лъжите си :-) За „логическо мислене“ при комунистите е крайно тъпо да се говори, щото липсва, първо, мислене, при тях има само комунистическо суеверие, надявам се ме разбра, ама това е трудно да се допусне…

Toncho Bonex каза: ЛЪЖЕШ Ангеле, но и СЕБЕ СИ ЛЪЖЕШ – ПАК НАРИЧАШ ОНИЯ ПАРТИЙНИ И КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАРИ „КОМУНИСТИ“. Прав си, че ги МРАЗИШ! И аз също, но аз нямам нищо общо с тях. ТЕ СА ТЕ ЛЪГАЛИ, че правят комунизъм и че са „комунисти“, не аз. Лошото е, че още наричаш оная ПРЕСТЪПНА ТЖ СГАН „комунистическа“, а тя не е.

Просто си сложил ЛЪЖЛИВ ЕТИКЕТ на „бутилката“. Но явно съм прав, като казвам, че си болен, щото НЕ ПРАВИШ РАЗЛИКА между СЪДЪРЖАНИЕ и ЕТИКЕТ (име). И нищо не разбираш, когато ти обясняват ЛОГИЧЕСКИ.

Щото превърташ едни и същи глупости като развален грамофон.

Пак ти казвам, ЛЕКУВАЙ СЕ, ще ти помогна. В Пловдив има много хора, които ще ти помогнат. Но ти ТАКА СИЛНО МЕ МРАЗИШ, че ще ми откажеш помощта, която ти предлагам.

ЩОТО ЕМОЦИЯТА ТИ ВЛАДЕЕ 100% разсъдъка и НЕ УСЕЩАШ, че въпреки ТВОИТЕ ОБИДИ към мен, аз съм ти приятел!

Имаш ми и телефона, ако решиш лечение. По който и да било проблем

УСПЕХИ!

Ангел Грънчаров каза: Който не мисли като теб (и като комунистите) е болен, тъй ли? :-) Много си зле. Апропо, а наоколо теб няма ли психиатри? Щото ми се чини, че си твърде зле. Самият комунизъм е психопатология, и преди, и сега, той е душевна аномалия. Вярвай ми, щото съм специалист в тази област. Изобщо не те мразя, просто си ми интересен като чудат феномен, изцяло неадекватен на времето, в което живеем. В този смисъл съм загрижен за теб, все пак сме хора, човеци, човешко е да си помагаме.

Toncho Bonex каза: ДАДОХ ТИ ХИЛЯДИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, но не реагираш. ТОЧНО КАТО СЕКТАНТ. А аз в тая област ИМАМ ОТКРИТИЯ, така че учи се от мен! Но няма как това да стане, когато БЪРКАШ ПОНЯТИЯТА, тяхното СЪДЪРЖАНИЕ с ИМЕНАТА им.

Хайде, ДОКАЖИ че имаш ЛОГИЧЕСКО МИСЛЕНЕ. Пред себе си, щото за мен е ясно: ДАЙ ДЕФИНИЦИЯ на КОМУНИЗЪМ! Това може да се изрази в 3-4 къси изречения!

Ако дадеш ВЯРНА ДЕФИНИЦИЯ, ще призная, че бъркам по отношение на теб!

Питам – как ще обясниш ФАКТА, че КОМУНИСТЪТ Василий Леонтиев е НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ за икономика, както и негови поне двама ученика Джеймс Тобин и Боб Соло? Но Леонтиев е световно призната школа от икономисти, излезли и от Нюйоркския и от Харвардския университети!

Офффф, как да ти обясня, като ЕДНИ ПРОСТИ ПОНЯТИЯ БЪРКАШ. Ти наричаш строя от 75-а до 89 комунизъм, но то ПО ДЕФИНИЦИЯ нито е комунизъм, нито социализъм. Имаш право да го мразиш, и аз също. Но то не е нито соц нито ком.

Обясни ми тогава какво мразиш! ИЛИ ПРОСТО СЕ ВОДИШ ОТ РАЗНИ АВТОРИТЕТИ!

Или съм прав, като ти казвам да се лекуваш. Ти не разбираш от психология – ти САМО си тъпкан с информация по психология, но не я разбираш.

Ангел Грънчаров каза: Чети книгите ми, другарю, там съм написал всичко, чети, няма какво сега наново специално на теб да ти обяснявам. Чети, затова съществуват книгите. Всичко за същината на тъй милия ти комунизъм съм казал в книгите си…

Toncho Bonex каза: Ти БЪРКАШ ПОНЯТИЯТА! Ти наричаш „комунизъм“ нещо, което НЕ Е ТАКОВА! Боже, толкова ли не разбираш що е това ПОНЯТИЕ, ИМЕ на понятието и ФОРМА, в която се помещава това понятие?. Това са ЕЛЕМЕНТАРНИ ЛОГИЧЕСКИ КАТЕГОРИИ, а ги БЪРКАШ!

Просто си СМЕНИЛ ЕТИКЕТИТЕ на „бутилките“. Лошото, което и аз не обичам, ти го наричаш „комунизъм“, а то не е комунизъм!

Толкова ли е СЛОЖНО да го разбереш бе, Ангеле?

Ангел Грънчаров каза: Опитваш се да увърташ и да шикалкавиш с оглед да спасиш тъй любимия на сърцето ти комунизъм. не стават така тия работи. Изсилванията ти на тема логика и мислене са просто неуместни: на краставичар се опитваш да продаваш краставици. Що е понятие, форма, съдържание и пр. – можеш да се информираш в моята книга ИЗКУСТВОТО НА МИСЪЛТА. Щото имаш доста бегла представа, която ти пречи. Друг е въпросът, че се опитваш да ми прилагаш доста плоски номерца с оглед да спасиш тъй милия на сърцето ти комунизъм. Комунизмът по идея е човеконенавистнически и същината му точно съвпада с неговото проявление в реалната история. Няма друг някакъв илюзорен комунизъм, това, прощавай, са глупости. Комунизмът показа истинското ли лице в сталиновия си вид – и чак до краха си през 1989 г. си отговаряше изцяло на същината си. Идеята на комунизма е кражба, експроприация – е, комунистите през цялата си история само това правиха – крадоха като невидели, крадоха като за последно. Нищо повече не е комунизъмът по идея и по същина освен лъжа, кражба, разбойничество, убийства… нищо друго в него няма, още Достоевски е показал същината му – чети романа му БЕСОВЕ. И БРАТЯ КАРАМАЗОВИ. Образовай се, стига си чел марксистките лъжи…

Toncho Bonex каза: ИЗКУСТВОТО НА МИСЪЛТА ДА ЛЪЖЕ ЧРЕЗ СМЕНЕНИ ЕТИКЕТИ върху съдържанието!

ПАК ЛЪЖЕШ на всяка крачка, защото ПОДМЕНЯШ ЕТИКЕТИТЕ:

Сталиновият РЕЖИМ изобщо не попада под етикета комунизъм. Но ти НЯМАШ ЛОГИЧЕСКО МИСЛЕНЕ ДА РАЗЛИЧИШ ЕТИКЕТ ОТ СЪДЪРЖАНИЕ.

Само с ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ не можеш да оплюеш комунизма, защото ТИ ПЛЮЕШ НЕЩО СЪЩЕСТВУВАЩО, което НЕ Е комунизъм. Ти просто ЛЪЖЕШ, като му слагаш ИМЕ – „КОМУНИЗЪМ“

Ти си най-обикновен ЛЪЖЕЦ и МОШЕНИК, щото СМЕНЯШ ТЪРГОВСКИЯ ЕТИКЕТ. Ако не го правиш НАРОЧНО, значи си ЛУД!





Ама ти да не би да си мислиш, че споря с теб? Аз не съм глупак, Ангеле! С луд не се спори! Просто поддържам дискусия за пред хората, за да разберат какви ЛЪЖЦИ или ЛУДИ са АНТИКОМУНИСТИТЕ!

Ангел Грънчаров каза: Кой е лудият подлежи все още на доказване :-) Между другото съм психолог, но не раздавам така щедро като теб диагнозите. Ето как с поставянето на тия диагнози показваш, че си комунист, щото навремето, когато управляваше „либералният“ вожд Брежнев, вместо да убиват другоячемислещите ги тикаха в психиатрии – правеха досущ същото, което сега се мъчиш да правиш и ти, уж „идеалистичният“ комунист. Ето че същината ви е една и съща: преди убивахте различните, после ги тикахте в психиатрии, а ти сега, стига да имаш власт, пак би правил досущ същото, ето че не само че идея, същност и проявление при комунизма са изцяло тъждествени, но и също ето че промяна никаква при вас, комунистите, е невъзможна, все сте същите, а сте все същите, щото същината ви е все една и съща. А да лъжете и да усуквате можете, в това спор няма, то цялата ви история не е нищо друго освен поредица от лъжи, нали така? Лъжата е същност на комунизма и комунистите, наред с далаверата, с кражбата, с убиването.

Комунизмът в най-чистата си същина е сатанизъм. Точка по въпроса. Който не разбира и не приема тия доказани от цялата история на комунизма истини, такъв наистина се нуждае от лечение. Такъв живее в илюзорен свят, нямащ нищо общо с реалния – и с реалностите. Друго нещо, което комунистите правят с особено усърдие е собствените си недъзи да приписват на „класовия враг“. Ето защо сега ти с такова усърдие ме обвиняваш, видиш ли, в „лъжи“. В очите на патологичния лъжльо, какъвто по идея е всеки комунист, оня, който казва истината, е лъжец, а който лъже, т.е. е извратен колкото него самия – е „правдолюбец“. Оня, който е нормален, сиреч, говори и пише реални, верни, проверени от практиката и историята истини и факти, в очите на извратеняка-комунист е „луд“, а пък той, дето живее във фантастичен илюзорен свят, нямащ нищо общо с реалния, е „нормален“. Виждаш ли как сам, с поведението си, потвърждаваш моите тези за истинската същина на комунизма.

Моя милост освен че знае комунизма издълбоко, отвътре (аз съм учил комунизма в неговата Мекка, в „Ленинград“, в Санкт Петербург), го знам цялостно, щото съм го живял, видял съм неговото отвратително лице. Така че точно мен да учиш как било „правилно“ за мисля за комунизма е тъпа работа. Последно, което е много важно: комунистите освен че сте много нахални, сте и много тъпи. Заради това нещо, именно че сте тъпи, успяхте да провалите комунизма си. Ако не бяхте чак толкова тъпи, варварската ви система още можеше да съществува. А „идеите на комунизма“ днес съществуват само в главите на неспасяеми откачалки като теб, като Мадуро от Венецуела, като оня идиот от Северна Корея, как се казваше, колко станахте, трима ли? :-)


Toncho Bonex каза: ПРАВИЛНО, посочените по-горе хора наистина са МНОГО ЗЛЕ с акъла, но Вие, който искате да ГЛАСУВАТЕ за Реформаторски блок, също Сте МНОГО ЗАБЛУДЕН! Но май няма да го разберете, защото пристрастието към някоя партия си е чиста проба СЕКТАНТСТВО, щото партиите са СЕКТИ – ограничено общество, което не допуска инакомислещи и БЕЗ РАЗВИТИЕ., което не се влияе от РАЗВИТИЕТО на НАУКАТА и въобще и индивидите по отделно нямат развитие.

Ето защо ВСИЧКИ ПАРТИИ, цялата ПАРТИЙНО-ОЛИГАРХИЧЕСКА система е АНАХРОНИЗЪМ и трябва да се УНИЩОЖИ. Да, ОБЩЕСТВО БЕЗ ПАРТИИ и парламент.

Трудно ще го осмислите, щото Сте СЕКТАНТ, т.е. Вие Сте ЕМОЦИОНАЛНО обвързан с тия партии, а не логически. Щото ако беше последното, щяхте да разберете отдавна, че партиите са ПАРАЗИТНИ структури за ЗАБЛУДА на народа, че те щели да го представляват и му решават проблемите.

Партии има отпреди 300 години и НИКОГА не са решавали проблем на когото и да било, освен на ВЪРХУШКАТА, която ЛАПА.

Даже Сте приели НА ЮНАШКО ДОВЕРИЕ изборния закон, който е в ПЪЛНО противоречие с Харта за правата на човека, която ИЗКЛЮЧВА съществуването на партии. Но това се РАЗБИРА ЛОГИЧЕСКИ, няма кой до ви го каже. Но понеже НЯМАТЕ ЛОГИКА, а ЕМОЦИИ, и да прочетете Хартата, пак ще се КЛАНЯТЕ на партии и партийци.

Но може и да греша – все пак Ви давам линк, за да видите, че наистина Хартата иска ОБЩЕСТВО БЕЗ ПАРТИИ. ЛЕВСКИ също е искал такова общество, но това се ПРЕМЪЛЧАВА точно от партийците от всякаква боя.

Но прочетете ПОДРОБНО, щото едва ли някога Сте го правили. Ако нещо не Ви е ясно, може да ме питате.

УСПЕХИ!

Ангел Грънчаров каза: Пълни глупости пишеш, другарю. Без партии няма демокрация, има диктатура. Пак ли диктатурата е мечта на комунистите – след като проляхте толкова кръв? Вие сте непоправими уроди…


Toncho Bonex каза: „Малинов или Кунева?“ Все партийно НОМЕНКЛАТУРНИ кадри. От тия дето още след 70-е години УНИЩОЖИХА държавата, тогава го наричаха „социализъм“, т.е. още тогава от тия подобни на Кунева УНИЩОЖИХА социализма, за да си направят партийна БКП МАФИЯ и сега след 1989-а я „УЗАКОНИХА“.

Пак ли тия бе?! АМАН от ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА. Политическата система НЕ ОТРАЗЯВА НАШИЯ ТРИМЕРЕН СВЯТ!

Ляво или дясно? Каква политическа НЕГРАМОТНОСТ!!! А нали говорят за политическо ПРОСТРАНСТВО?! ПРОСТРАНСТВО?! ПРОСТРАНСТВО?!

Ама нали ПРОСТРАНСТВОТО е ТРИМЕРНО – с ТРИ ИЗМЕРЕНИЯ, с ТРИ ДИМЕНСИИ!!! А тия тук само ЕДНА ДИМЕНСИЯ, подреждане в ЛИНИЯ, (право)ЛИНЕЙНО МИСЛЕНЕ!!! Това е НЕСЪЩЕСТВУВАЩА В ПРИРОДАТА СИСТЕМА, да ми кажете къде в природата нещата ПОСТОЯННО се подреждат В ПРАВА ЛИНИЯ? ЛИНИЯТА Е АБСТРАКЦИЯ. Ами нали има РАВНИНА, с две дименсии, а ПРОСТРАНСТВОТО Е С ТРИ ДИМЕНСИИ!!! Значи политическата система е ИЗВЪН ПРОСТРАНСТВОТО, ИЗВЪН РЕАЛНОСТТА.

Политическата система НЕ ОТРАЗЯВА НАШИЯ ТРИМЕРЕН СВЯТ. Тогава тия, които искат да правят партии и партийна политика, да се махат от нашия ТРИМЕРЕН свят и да си отиват в техния ЕДНОМЕРЕН, ЛИНЕЕН, ляво-десен свят. Обществото няма нужда от такива НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ в реалността АБСТРАКЦИИ.

Точно затова и ПОЛЗАТА за НАРОДА от партиите е АБСТРАКЦИЯ!

СЪБУДЕТЕ СЕ!

Ангел Грънчаров каза: „Партия“ значи „част“. Опитай се да осмислиш това. Народът никога няма как да е „монолитно цяло“, както си представяте това комунисто-комуноидите, народът по естествен начин се разпада на партии. Имащи различни интереси и разбирания. И между тези части на народа се води диалог, борба, дебат, съвсем свободен, който успее да привлече мнозинството от народа към себе си, взема властта. За известно време. Демокрацията има много недостатъци, но нищо по-добро от нея не е измислено. Нищо по-добро и от свободата не е измислено. Тия, дето мразите свободата, разните там комунисти и прочие, затова сте антидемократи, щото добре съзнавате, че хората никога няма да ви повярват и да тръгнат след вас. Щото вие не разбирате живота. Животът за човека е свобода. Просто е. но за да го разбереш, трябва да си човек, а не комуноид…


Toncho Bonex каза: „…когато влязъл за пръв път в Западна Германия (през комунизма)“

Ангеле, ти ПРОДЪЛЖАВАШ да ЛЪЖЕШ ХОРАТА, че тодорживковото време било „комунизъм“. Как не разбра тая ПРОСТА изстина, че КОМУНИЗЪМ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО. С тая ДУМА (етикет) комсомолските и партийни ОТРЕПКИ са наричали МАФИОТСКАТА СИ СИСТЕМА, за да ЗАЛЪГВАТ МАСИТЕ, че работят в тяхна полза, докато те си правеха още тогава МАФИЯТА и веднага след 1989-а станаха милионери и после милиардери.

Тия ОТРЕПКИ нито са били комунисти, нито са правили комунизъм. И понеже си се хванал на ТЯХНАТА ЛЪЖА, че правят комунизъм, и ти сега ПОВТАРЯШ СЪЩАТА ЛЪЖА, която те са съчинили.

Така ти ставаш СЪУЧАСТНИК С ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ, като повтаряш тяхната лъжа, че са правили комунизъм!

Комунизъм НИКОГА НЕ е имало, а до 75-а е имало само ПОЛОВИНЧАТ социализъм – САМО ПЪРВА ФАЗА на комунизма. А след 75-а вече няма и следа от социализма. То ПЪРВА ФАЗА не е имало нацяло, а ти плещиш, че имало ПОСЛЕДНА ФАЗА – комунизъм.

Ама ИЗЯСНИ СИ ПОНЯТИЯТА най сетне, стига си лъгал хората. Ако ти си бил БАЛЪК и се излъгал, не прави и хората на балъци! Компрометираш се като мислещо същество!

Приятел съм ти, защото искаш да бъдеш честен човек, громящ неправдата, но си се объркал в ПОНЯТИЯТА и ЕТИКЕТИТЕ, които ги обозначават.

Така че продължавай да громиш БСП-арите, те наистина са ПРЕСТЪПНИ ОТРЕПКИ!

УСПЕХИ!


Toncho Bonex каза: ОТНОВО ЛЪЖЕШ Ангеле, АРМЕНЦИТЕ НЕ СА ПРИЕТИ от буржоазна България, а от БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!

И е НАПЪЛНО ВЯРНО, че „Европейският съюз бил „масонско-талмудическа“ (еврейска), организация“. Защото:

1. Се ВЛАДЕЕ от ЮДО-МАСОНСКИ КАПИТАЛИ от САЩ, а чиновниците му са КУПЕНИ пак със същите капитали.
2. НЕ Е СЪЮЗ, защото (проследи линка)

Но ти си СЕКТАНТ, затова АРГУМЕНТИТЕ не те ловят, мозъкът ти няма ЛОГИЧЕСКО МИСЛЕНЕ, защото е НАПЪЛНО ПРОМИТ.

Ангел Грънчаров каза: Интересно е, че всяка глупост и лъжа, която спускат путинските фашисти, намира такъв отклик в твоето комунистическо сърце! :-) Което показва, че в момента комунизмът мутира и се превърна в национал-комунизъм, сиреч, в путинизъм. Не се грижи за моя мозък (Апропо, мозъкът няма никакво отношение към мисленето! Много се излагаш като постоянно говориш за мозъци!), а се погрижи за душата си – за болната си душа. Ако ме разбираш какво ти казвам де, но това е доста съмнително…

Toncho Bonex каза: Ти НЕ ПРАВИШ РАЗЛИКА МЕЖДУ РУСКИЯ НАРОД и НЕГОВИТЕ УПРАВНИЦИ. Както и между ТУРСКИЯ НАРОД и НЕГОВИТЕ УПРАВНИЦИ!

И ДВАТА НАРОДА СА НАШИ ПРИЯТЕЛИ! УПРАВНИЦИТЕ и НА ДВАТА народа са наши ВРАГОВЕ!

Няма народи по земята, които да се мразят. Това правят САМО техните управници – РАЗДЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ!

Така че ПОЛИТИК ЛИ Е – УДАРИ ГО В ДУВАРА. Или по-добре ДА УНИЩОЖИМ ПАРТИЙНАТА и ОЛИГАРХИЧЕСКАТА СИСТЕМИ ПО СВЕТА, щото тя е, която разделя народите и ги вкарва във войни! Както и КАПИТАЛИСТИТЕ, БАНКЕРИТЕ и тям подобни КРАДЦИ НА ЕДРО!

Ангел Грънчаров каза: Глупости. Без политици не може. Политиците са като народа, който ги избира. Всеки народ си заслужава управниците…

(Дискусията продължава, тя никога не може да спре. Макар че самата история на дело реши спора с комунизма: доказа пълната му несъстоятелност. Тъй че да ни го пробутват сега свеж-свежичък, сякаш нищо не е било, е доста нагличко. Но комунизмът о начало е аморализъм, безчовечността му поражда този несрещан никъде преди това аморализъм-нихилизъм-материализъм. На мен затова са ми интересни тия късни мохикани на комунизма - лъжейки дотам, се представят, видите ли, за... "идеалисти": доживяхме да видим и това чудо: "идеалистическо"-материалистически комунизъм - както видяхме и чудото на комунистическия "капитализъм" - на "капиталистическия" комунизъм. За комунисти няма нищо свято освен... интересът. Лъжата е неговият органон. Кражбата и далаверата, наред с убийството, са неговите инструменти. така е било, така продължава, така и ще бъде. Злото винаги съпровожда доброто - и едва ли ще изчезне. Само си сменя имената. Комунизмът е името на злото, което вилня в ХХ век. Какво ще е името му в ХХI век ще видим и ще разберем...)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

А в Пловдив вече цъфнаха липите...













Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Моят блог отново е водещ в класацията на най-коментираните български блогове - и то с няколко публикации едновременно!


Забелязвам, че днес блогът ми е представен http://topbloglog.com с няколко публикации в актуалната (за деня) Класация на постове по коментари, ето кои:

Участват само онези статии, които са написани последните 48 часа.


Някои, видите ли, били силно впечатлени от това, че позьорското недоразумение Бареков умеело "добре да говори", сиреч, умеело най-прочувствено да лъже; ето какво ми се наложи да отвърна на една такава дама, впечатлена от чудния, но нерядък за нашите услов...

HUMANUS, дневникът на философа Ангел...: Профил, Подробности

22 коментара: ГЕРБ печели изборите в България за ЕП, 5 партии ще имат депутати
Пет партии ще имат свои представители в новия Европейски парламент - ГЕРБ, „Колиция за България”, ДПС, „България без цензу...

ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ: Профил, Подробности


До Комисията за защита от дискриминация, София НОВИ ПИСМЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА От Ангел Иванов Грънчаров, жалбоподател по Жалба с вх. № 44-00-1220/17.03.2014 г. с твърдения за осъществена дискриминация, по която е образувана Преписка № 170/2014 г.АДРЕС: гр. Плов...

HUMANUS, дневникът на философа Ангел...: Профил, Подробности

11 коментара: Абитуриентски бал

Като пясък между дланите се изнизаха годините.............Голямото ни момче е вече абитуриент......мъж е......Сълзи напират в очите.....от радост и малко тъга,че вече е пораснал !Горда съм ............Естествено няколко дни течеше подготовката за събитиет...

На гости в моята кухня: Профил, Подробности


:-) Май го наруших, а? :-) Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека ...

HUMANUS, дневникът на философа Ангел...: Профил, Подробности

10 коментара: Ден за размисъл след 24 май

Ако случайно този блог бъде припознат като медия от органите, призвани да следят за целомъдрието на свободното слово в днешния изборен ден, не бих възразил да ми наложат някоя санкцийка- ама от лекичките, като за Русия по време на агресия. Защото темата з...

Иво Инджев: Профил, Подробности

9 коментара: Русофилите в България не оправдаха доверието на Путин

Русофилите в България са на път да свалят русофилското правителство заради недостатъчното му старание пред Путин. Това е основният извод от факта, че маршируващите под строй избиратели на БСП наказаха любимата си партия с въздържание от гласуване и така г...

Иво Инджев: Профил, Подробности


Продължавам с увлечение да консултирам и да провеждам специфичен курс по терапия на душевните мъки на безподобния докторант по философия от СУ Узунов. За последно му писах ето къде Некадърниците най-много се мъчат, тях най-много ги тресе и терзае тая ужас...

HUMANUS, дневникът на философа Ангел...: Профил, Подробности

8 коментара: Многолистни питулици
Вероятно и у вас, както и при мен това име ще породи редица въпроси. Що е то питулици... Да си призная, доскоро изобщо не бях чувала за тях. До преди десет дни, когато ги видях тук. Снимката така ме грабна, че ги направих още на следващия ден. Харес...

Щъркелово гнездо: Профил, Подробности

8 коментара: Руският Медвед(ев) взе да мърка

Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна, затова за нарушение на международни договори не може да се говори, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизионната програма “Новини в събота”, цитирано от ИТАР-...

Иво Инджев: Профил, Подробности


Прогноза за миналото, което не бива да се повтаря, Автор: Иво Инджев (КРАТКА БЕЛЕЖКА: Удивително е съвпадението на моето разбиране по проблемите на български живот и по оценката на случилото се у нас в най-новата ни история с разбирането на г-н Иво Инджев,...

HUMANUS, дневникът на философа Ангел...: Профил, Подробности

6 коментара: Сладко от рози

Един от ароматите на май месец и на пролетта е аромата на трендафил. Ароматът на розовите рози, от които се приготвя и един от символите на България - розовото масло, изпълва улиците на села и градове. Освен розово масло обаче от нежните листчета на...


Преди няколко дни ви известих, че ще публикувам скоро нещо интересно: виж Очаквайте резултатите от една любопитна анкета. Анкетата беше проведена седмица-две преди уволнението ми, станало на 19 май. Учениците получиха в края на часа по едно листче като то...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Образованието в същностния му смисъл е живот, е форма на духовен живот, без свобода то е невъзможно: животът погива без реална свобода



По повод на публикация от вчера със заглавие Инспекция по труда е задвижена с оглед да се разбере как директорката на ПГЕЕ-Пловдив успя да заобиколи закона, която е свързана с моето уволнение от същото това училище, станало преди седмица, се породи една дискусия за ситуацията в сферата на образованието, която ми се вижда интересна, която показва и говори много; знаете че за мен изучаването на странностите на българския национален характер са нещо като мое хоби; ето какво си казаха там събеседниците:

Pavlina Petrova каза: Чета Ви отдавна и единствено от уважение към Вашата персона не взимам отношение, защото вероятно ще се ядосате. Но извинете ме, не бих занимавала толкова хора с личните си житейски премеждия, защото ние тук нищо не можем да променим във вашите отношения на работното място. Личните конфликти се решават на едно друго място. Все пак Ви желая успех при обжалването!

Мария Николова каза: Аз пък не го чета. Само гледам, че публикува и толкова. По същите причини не вземам отношение, но Ангел ми знае мнението по тези въпроси, защото не съм му го спестявала.

Konstantina Karaivanova каза: Най-интересното е, че в тази група се разпространяват жълти плакатчета на Ганчев и се коментират воплите на Грънчаров. Общото между тях е, че са отвратени от образователната система, която възпитава наркомани, простаци и т.н., лишава ученика от достойнство и граждански права... Ясно е, че и админите са от тази група - "радетели" за промяна. Добре ще е да намерят наистина поле за изява, но не тук!

Pavlina Petrova каза: А Константина не желае ли никаква промяна в системата?

Адриан Асенов каза: Караиванова, от както ми писа на лично, разбрах що за човек си. Ти пък си от тази група, която са толкова зомбирани учители, че истината и в лицето да те удари, няма да я осъзнаеш. Съжалявам те и ти казвам директно - ти си промита жестоко! Не са ти виновни нито Ганчев, нито Грънчаров, нито Мария като админ, а ти самата!!!!

Кажи ми, Караиванова, какво ти харесва на теб в сегашната система, та все си контра на всичко и всеки - индоктринацията там ли, слабата подготовка ли на децата, неспособността им да мислят критично, че не ми е ясно нещо?

Konstantina Karaivanova каза: Промяна в системата не се прави така! Прави се от действащи учители, работещи и знаещи... Хора като Ганчев и Асенов и хабер си нямат от образование. Категорично не приемам, че децата имат слаба подготовка! Като не Вие ясно, Асенов, обърнете се към г-н философа! И ако обичате - не ми говорете на "ти"!

Ангел Грънчаров каза: Не крия, че ми е много интересна реакцията на колегите към моите преживелици в училище. Аз по темперамент съм изследовател, много ме вълнува човешката психология. Затова, не за друго пиша по тия проблеми. Факт е също, че искам да способствам за реалната промяна в съзнанията най-напред на занимаващите се с образование и възпитание, щото за жалост в тази област не всичко е наред. Системата е безжалостна и дефектите на много хора, неин продукт, си личат от километри...

Konstantina Karaivanova каза: Наистина си личат много...

Pavlina Petrova каза: Господин Грънчаров, да приема ли, че пишете всичко това така подробно с едничката и единствена цел да промените съзнанието и мисленето на преподаващите в системата?

Ангел Грънчаров каза: Мисля, че представянето на точната, на реалната психологическа и нравствена ситуация на примера на едно училище (като училището, в което до оня ден бях на работа - преди да ме уволни самозабравилата се пълновластна директорка-самодържица) може много да помогне за промяната към по-добро в съзнанията, а тук според мен се намира ключа и към всяка друга промяна. В тия неща съм дълбоко убеден. Без промяна най-напред в съзнанията същностна промяна в живота ни не може да настъпи. А вярвам разбирате, че много неща в живота ни в училищните общности не са каквито трябва да бъдат.

Pavlina Petrova каза: Грънчаров, разбира се, че много неща не са такива, каквито би трябвало да бъдат и затова ние, учителите, сме се събрали по неведоми пътища всички заедно тук, за да споделяме и променяме нещата. Вие знаете, че случаи като Вашия са на много места в страната - тоест има много самозабравили се директори, в тях е пълната власт. Но има и такива директори, като Ирена Анастасова и именно те ми дават куража да си мисля, че за всеки има видов ден. Има ги истинските учители, с душа, сърце, отношение, ново мислене и т.н, има ги, и трябва да не ги крием. Лично аз познавам двама такива. Но познавам и още по-трагични случаи от вашия и вашата директорка. А на Константина ще кажа, че ако учителската общност тук не и харесва, да излиза. Ти не си по-различна, след като си тук.

Ангел Грънчаров каза: Ний, философите, по начало работим точно в тази сфера - да оказваме благотворно влияние върху промяната на съзнанията на хората. Тази е задачата на философите, на която следва да бъдат верни. Всички имаме кусури и проблеми в душите и съзнанията си, напълно праведни хора на тази земя няма. Затуй ми е много интересен човешкия тип на "непогрешимите" хора, към който принадлежи и моята тъй любезна бивша директорка. Ето на такива хора най-вече се налага да помагаме, щото тяхното съзнание е безкрайно объркано и поставено на нездрави основи. Стигнали са до положение да не могат да реагират по човешки начин на онова, което се случва около тях. Властта им действа като наркотик, като опиум. Правят безброй грешки и то доста опасни, ала се смятат за безгрешни. И около тях има хор от подлизурковци, които и пеят химни за това колко са велики, добри и непогрешими. Представяте ли си в каква тежка ситуация се намират такива хора? Не е човешко да не изпитваме състрадание към тях и не е християнско да ги оставим да затъват във вманиачеността си че са безгрешни.

Адриан Асенов каза: Господин Грънчаров, трябват повече хора като вас. Преди хиляди години едни от най-известните хора са били философи... днес са футболисти и чалгаджийки, и затова и сме на това дередже!

Живко Русев каза: Истина, истина ви казвам!...

Ангел Грънчаров каза: Г-н Асенов, аз лично смятам, че огромна е отговорността на учителите за същностната промяна на отношенията в нашата страна. Системата на българското образование е безчовечна, тя култивира безчовечност, ето, учителите сме тези, които следва да очовечаваме тези отношения - щото се разбра, че без морал сме за никъде.

Ето например един такъв проблем: всевластието на директорите в рамките на настоящата действаща система. Знайно е, че властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно. Системата в българското образование е такава, че властта на директорите е абсолютна - стига да спазват инструкциите на висшестоящите началства. Това нещо нанася всекидневни сериозни деформации в отношенията в училище и засилва дехуманизацията им. Примерно, директорите навсякъде са обкръжени от свити с мило усмихнати подлизурковци и подлизурки, а в тази ситуация учител да се държи достойно означава, че той неминуемо ще бъде обявен за "враг", подлежащ на унищожение. Както именно се случи с мен. Да, директорското всевластие нанася всекидневни сериозни деформации в отношенията в училище и засилва дехуманизацията им.

Адриан Асенов каза: Това е истина, господин Грънчаров, за това каква трябва да е ролята на учителите. Но остава да обясните едно много важно нещо - а как ще се преборят тези на върха на пирамидата, които искат едно послушно население, които диктуват всичко, които са виновни за безчовечността, както вие казвате...

Ангел Грънчаров каза: На върха на пирамидата на образователната система произволът и безотговорността са още по-големи. Съзнанието за всевластие е колосално. Министерските чиновници, чиновниците в инспекторатите и директорите са една самовластваща каста, която е заинтересована да държи това статукво, даващо й безконтролна власт. А на учителите и учениците е отредена ролята да бъдат послушни изпълнители на волята на самонадеяната безконтролна администрация. Е, дадена е е минимална "свобода", подчинена обаче на диктата на властта. Аз лично смятам, че тази система трябва да бъде разрушена и на реалните участници в процеса на образование да се даде свобода сами да уреждат всички въпроси - с оглед постигане на ефикасно взаимодействие. Тогава работите ще потръгнат, щото ще бъдат поставени на вярната основа. Няма да е лесно, но този е верният път.

Pavlina Petrova каза: Но това не е само в образователната ни система...

Ангел Грънчаров каза: Да, г-жо Петрова, това е навсякъде. У нас животът ни във всички общности се ръководи по социалисто-комунистически маниер от всезнаещата държавна администрация, поради което този изцяло неефективен начин на организация на живота е довел до очакваните резултати: най-бедни и най-унизени сме и като нация, и като индивиди. Системата пречи за разгръщането на творческия потенциал на индивидите, сиреч, блокиран е двигателят на общественото развитие, поради което сме стигнали до такъв плачевен резултат: най-бедни и най-унизени сме. И дори сме стигнали до още по-голяма степен на падение: не съзнаваме колко сме унизени, примиряваме се с всички унижения с оглед поне да оцеляваме физически.

Адриан Асенов каза: Разрушена!!!! Евала, нямам какво да добавя... разрушена, съсипана и унищожена завинаги! И да дойде новото! Амин.

Ангел Грънчаров каза: Да, полумерки няма да помогнат. Иска се коренен поврат, същинска революция в представите и действията. Полумерките само задълбочават агонията. Системата е мъртва. Трябва да бъде погребан трупът. За да покълне свежата зеленина на живота.

Сега съществуващата система посегна на най-важното, на исконното: образованието е живот, форма на духовен живот; образованието и възпитанието без свобода са невъзможни, свободата е истинската им почва. Животът в човешката общност погива без реална свобода и пр. Тия неща са аксиоми, те са нещо най-просто и очевидно, но у нас са потъпкани по най-груб начин. Затова у нас и нищо не върви, а всичко агонизира, бива умъртвяван всеки повей на живот, на жизненост, на инициатива, на творчество, на личностност и т.н.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!