петък, 23 ноември 2012 г.

Достойното увенчаване на епохалната дискусия между един философ и неколцината "крайно възмутени" негови бивши ученици

(Това е продължението и краят на ЕПИЗОД ВТОРИ на епохалната дискусия между мен и "крайно възмутени" бивши ученици от ПГЕЕ-Пловдив, на които съм преподавал философия; дискусията биде проведена на страницата на гимназията във Фейсбук в периода 14-17 ноември 2012 г. Ще ми се преди всичко за учебно-дидактични и възпитателни цели тази дискусия да бъде запазена, та затова я препубликувам и тук, в блога си.)

Димитър Кехайов-Кмета каза: Така тъй като аз съм един от цитираните бивши възпитаници в статията на господин Грънчаров искам да му кажа, че ми писна от това той да спами групата на училището с неговите мании, че някой го мрази..., ако той е човек без работа и е в отпуск по болест и по цял си е в къщи ок. Нека се лекува, но останалите все пак работим и по това време сме могли да влезем и да четем какви ги сътворил през деня и нито той нито госпожа Анастасова могат да накарат нито мен нито останалите, който са писали да коментираме по какъвто и бил начин. Предполагам всеки го е направил, защото е искал. Господин Грънчаров часовете при Вас наистина бяха пълна боза и както виждам така си и остават, но моля не се засягайте... просто никой ученик не смее да Ви го каже, защото все пак го страх заради оценката..., но аз доста отдавна съм излязъл от там... Да говорите за политика, и се опитвате да убедите учениците, че мнението Ви е правилно, да говорите и за религия и пак се опитвате да убедите учениците, че мнението Ви е правилно.. Само, че аз да ви кажа, че на никой от учените не му е пукало за Вашето мнение поне по мое време даже имам цял клас който ще потвърди 12Б клас випуск 2008 година. Моля господине излезте от параноята, която Ви гони, че някой Ви мрази... никой не Ви мрази да скучен сте, но все пак това не поражда омраза. Вие сте същия, като малките деца когато не им се обръща внимание те правят глупости, за да ги забележат и Вие така... Стига вече... не искам да се срамувам, че съм учил в ПГЕЕ моля не ме карайте дръжте се на ниво и ако имате спор с Госпожа Анастасова срещнете се изпийте по едно кафе и се разберете като големи хора... защото според мен не тя има нещо срещу Вас, а Вие срещу нея и на последно място да кажа АЗ НЕ ЗАЩИТАВАМ ГОСПОЖА АНАСТАСОВА, защото сигурно след малко и това ще напишете... Време е да се осъзнаете и да проумеете, че е света не се върти около Ангел Грънчаров...!!!

Ангел Грънчаров каза: Господин Кмете, не сте Вие този, който ще дава оценка на моите часове по простата причина, че за цялото време докато съм Ви преподавал, я сте влязъл два пъти в мой час, а не сте :-) Тъй че не можете да кажете какво е ставало в моите часове, понеже Ви е нямало там, а по слухове човек не може да си състави вярно мнение или впечатление. Аз пък си спомням, че понеже Ви нямаше в часовете ми, Вие друго не правехте в тия години освен да ме преследвате по коридорите да ми се подмажете, та белким Ви пиша някаква по-добра оценка. Хора от тоя нагъл човешки тип, към който принадлежите, не могат да ми бъдат морален съдник, ако ме разбирате какво искам да кажа. А иначе Ви поздравявам, че сте станал вече Кмет, предполагам сте кмет от патия ГЕРБ, там, в тази партия, именно такива като Вас имат големи перспективи. Дерзайте! Желая Ви успехи! А мен ме оставете по причина на това, че ние с Вас двамата принадлежим към различни онтологични редове, ако изобщо можете да разберете за какво намеквам! Много поздрави на партийното Ви ръководство предайте от мен! :-) И да продължават все така редовно да четат блога ми!

Димитър Кехайов-Кмета каза: Така господин Грънчаров да отбележа, че никога не съм се подмазвал нито на Вас нито който и да било учител в ПГЕЕ... ако на Вас Ви се е искало това е друг въпрос и да ще давам оценка, защото съм присъствал и съм виждал как преподавате..., а това от коя партия съм си е лично моя работа все пак аз не не налагам мнението си на останалите както Вие го правите... освен това ако смятате да се обиждаме кажете, макар че все пак имам някакво било и то елементарно уважение към Вас от гледна точка на възрастта Ви, но ако още веднъж прочета във ваше изказване мой думи при това с мнение, че някой ме е накарал да кажа или да направя каквото и да било няма да се разберем... Мисля, че не сте глупав човек и много добре знае за какво говоря... :)

Ангел Грънчаров каза: Каква е Вашата компетентност, г-н Кмете, та давате толкова квалифицирана и меродавна оценка на моето преподаване? Вие нима сте специалист в същата област?! Да не би вече да следвате философия? Опази Боже!

А иначе тия двамина-тримца от всички мои ученици - аз в кариерата си съм преподавал на хиляди! - които демонстрират тук такова показно недоволство от моето преподаване, интересно е, че сами не съзнават огромното противоречие, в което изпадат, т.е. не съзнават как сами опровергават своята теза. Възхитително е как не съзнават това! Моето преподаване се опира на сократическия диалогичен метод, в моите часове текат чудесни дискусии, има пълна свобода на изразяване на най-различни становища, позиции и пр. Разбира се, се изисква всеки да опитва да аргументира позицията си, да търси най-силните аргументи и пр. Та ето сега противоречието и самоопровергаването на тези двамина-тримца "показно недоволни" бивши мои ученици: ами дори и с тях аз успях тук от известно време да проведа интересна и много показателна дискусия, ето, предразположих ги да си кажат каквото мислят, на тази страница на гимназията до този момент не е водена, по моето възприятие, по-смислена и разгорещена дискусия, в която дори в един момент не издържа да се включи дори нашата толкова любезна директорка! Значи какво излиза: хем не харесват моя стил на преподаване, хем с увлечение дискутират с мен - и сами по един чудесен начин се самоопровергаха! :-) Сиреч, сами обориха тезата си, че моите часове били скучни, не знам какви си и прочие глупости, които им дойдоха на акъла - и които те без замисляне повтаряха сякаш в несвяст.

Вярно, отрази им се това, че докато са били мои ученици, предполагам, са мълчали навъсени и не са се възползвали от шансовете, които са имали в моите часове, именно да повишат диалогичната и мисловната си култура, но проблемът за това вече си е изцяло техен. Имам много, твърде много мои ученици, които с огромно желание са участвали в дискусиите в моите часове, преживели са техния благотворен ефект върху мисълта си, тия мои ученици станаха какви ли не, постигнаха много, изучиха се и станаха известни адвокати, учители, университетски учени, дори философи. Тъй че всичко е индивидуално, който се е възползвал от свободата и от шансовете, които всички ученици имат в моите часове, печели, който не се възползва, губи. Така е в живота. И този, който се е провалил, след това недоволен мърмори... срещу мен, аз съм му бил виновен и прочие малодушни оплаквания. Докато достойният човек винаги търси проблема в себе си, който е разбрал свободата си, поема пълната отговорност и цялата вина за всичко, което е постигнал - или не е постигнал. А не се самооправдава малодушно, търсейки оправдания или мърморейки че друг му бил виновен за провала, примерно виновен му бил... неговия учител по философия, т.е. моя милост! :-)

Моите часове като цяло не са нищо друго освен едно най-ефективно обучение по свобода, това добре го знаят и високо го оценяват огромната част от учениците ми. И за това са ми благодарни, въпреки че моята роля е дотолкова, че само създавам известни условия и нагласа за свободната изява на личността на всеки мой ученик... толкоз. Останалото зависи вече от него самия, от никой друг...

Yasen Trahnov каза: О боже, какъв провал, какви обвинения, какво чудо? Диалога тук доказва, че глупоста Ви не бива толерирана. В училището имате някаква фейк сила да поощрявате тези които мислят като Вас, и да наказвате тези които мислят различно. Тук обаче сме равни.

А постиженията... благодарен съм, че нямате нищо общо с това което съм постигнал и ще постигам. Учителите, асистентите, доцентите, които ме научиха да мисля аналитично, логично бяха други, но не и Вие. Тъжно е това за Вас, нали? Провалил сте се в работата си, други са я свършили вместо вас.

Ангел Грънчаров каза: Прочее, който се интересува и иска да осмисли по-пълно същината на моята система и стил на преподаване, може да прочете книгата ми по тия въпроси, която излезе наскоро, тя носи заглавието НИЕ НЕ СМЕ ТУХЛИ В СТЕНАТА! и има подзаглавие Есета за освобождаващото обучение и образование. Толкоз по тази тема. Мисля, че се разбрахме, дискусията беше чудесна! Благодаря на всички участващи! Това, че имаме различни разбирания не е болка за умиране. Няма как да е иначе. Най-естествено е да е точно така. Тъй че не страдайте толкова, че не успяхте да ме накарате да мисля като вас, драги мои бивши недоволни от мен ученици! Аз съм костелив орех в тази област, мисля, че отдавна го знаете това. Бъдете здрави и успехи Ви желая! Дерзайте, никога не бъдете малодушни - и само тогава много ще постигнете! Поемете пълната отговорност и за успехите, и за провалите си. Така правят достойните хора. Така правят хората, които са влюбени в свободата си - и никога няма да се откажат от нея...

А иначе сред нас, българите, за жалост, мърморковци винаги ще има... достойните хора обаче са истински ценните, такива хора са ни потребни! Щастлив съм, че огромната част от учениците, учили философия при мен, са точно такива хора. Нямам никаква претенция, че имам заслуга за това. Това е тяхно лично постижение! Е, може малко да съм помогнал на ония, които са пожелали да се възползват от моите знания и опит. Които не са пожелали - тяхна си работа. Аз никому не се натрапвам. Народът превъзходно го е казал: "Насила хубост не става!"

Yasen Trahnov каза: Че Вие не сте спрели да мърморите :D Дори не схванахте защо пишат повечето участници в разговора, защото бяхте зает да мрънкате как Ви поучават и т.н... Свалете розовите очила и се погледнете в огледалото - ха, та Вие говорите за себе си :D Мисъл липсва, само някакво неспирно повтаряне на едно и също и представянето Ви като жертва на всички. Ако добавим писаниците из блога - всички са комунисти, това Ви го казва кораба майка. Абе живеете в Китай, и сте мъниченик срещу комунизма, така излиза.

Религиозност граничаща с екстремизъм, което се вписва перфектно с останалата част от държанието Ви. И Ви позволяват да преподавате? Дам, България я отписвам тотално като място за живеене.

Ангел Грънчаров каза: :-) Продължавайте, интересно е, чета Ви с интерес :-) Кажете си всичко, което Ви вълнува. Хубавото в случая е, че човек никога не може да се изложи достатъчно ако все пак не опита да го направи - и ако, разбира се, не е по-настойчив в стремлението си :-)

Yasen Trahnov каза: Добре, че мнението Ви е далеч от меродавно. Това което е вярно за вас не е задължително да бъде вярно и за околните.

Ангел Грънчаров каза: Естествено. Но и обратното е вярно: това, което на Вас лично Ви се вижда за вярно, съвсем не е задължително да е такова и за мен. Лошото е обаче, че има хора, които се мъчат да се представят за нещо като "рупори на всички", те претендират, че мнението им било мнение на всички. Примерно изказват откровено тъпи съждения от рода на: "Понеже на мен не ми харесва преподаването, примерно, наа г-н Грънчаров, то не харесва и на всички!", а това просто няма как да е вярно по простата причина, че ние, хората, ме различни и не можем да имаме абсолютно идентични възприятия и оценки за нещата, хората и събитията. Но тия неща превъзходно ги знаят моите ученици, които са били активни в моите часове. Ония, които по някакви свои причини са проспали моите часове, сега ми се обясняват тук, във Фейсбук - колко били недоволни от мен, колко съм бил лош и пр. За щастие до този момент се обадиха само двама-трима такива. А аз съмпреподавал на хиляди... Изводът нека да си го прави всеки сам. Благодаря за вниманието! Желая Ви успехи!

Todor Likov каза: XAXAXAAXXAXAXAXAXA!!!!!

Yasen Trahnov каза: Първо Вие дори не си ме спомняте защото съм Ви бил ученик преди горе долу 8 години, завършил съм преди 6, Вие не ми преподавахте през последните 2 със сигурност. Следователно няма как да си спомняте какъв съм бил в час, за което говори факта, че дори не можехте да разберете ученик ли съм ви бил или не. Та дали съм спал или не - няма как да знаете. Стига си изсмуквахте глупости от пръстите.

За разлика от Вас, аз си спомням часовете прекарани с Вас, и си спомням как са протичали и какво сте говорили. Кофти за вас, нали? И не на последно място - процентно погледнато, тези които подкрепят тезата която не ви допада са повече от другите. Групата е отворена, има над 1000 човека в нея. Ако някой е искал да Ви подкрепи - можел е да го направи. Извадката говори срещу вас.

Колко по-красив е живота когато говорят фактите, а не нечии фантазии! :)) Шах и мат. Успехи!

Ангел Грънчаров каза: :-) Напредвате, и то стремглаво :-) Бравос! Казах и пак ще повторя: никога не е късно човек да се орезили истински и тотално! :-) Дерзайте, още можете! :-) Но все пак Ви желая поне малко от малко да се отрезвите и да надмогнете отровата на ненавистта, която толкова Ви трови. Апропо, помня завинаги учениците си, които са ме впечатлили с нещо неординерно, оригинално, примерно, със сила на мисълта, личностно излъчване и пр.... Вие, за жалост, не сте от тях...

Димитър Кехайов-Кмета каза: Аман вече от параноите и глупостите на Господин Грънчаров... Да опитвате се на очерните нас които не сме съгласни и уж си дискутираме, но все пак признайте, че сте жаден за внимание и тъй като никой не Ви обръща се чудите каква нова глупост да измислите ....

Ангел Грънчаров каза: Г-н Кмете, моя милост е една от най-популярните личности сред блогърите в България и не само :-) Моят блог е сред най-посещаваните и най-активните. Имам хиляди фенове, приятели, читатели - както на блоговете ми, така и на книгите ми. Явно май някой друг търси и дори драпа за внимание и известност, захващайки се като бодил за мен... апропо, и Вие напредвате, но дерзайте, още можете :-) Успех!

Димитър Кехайов-Кмета каза: Да да това за блогърство го слушах още в 11-ти клас. И евала за това наистина тук не може да се отрече успеха Ви, но все пак не може да лежите само на славата от един блог... !!!

Ангел Грънчаров каза: Получи се, впрочем, чудесна и много показателна дискусия! Благодаря на всички участници. Вярно, не бяхме много, но пък бяхме качествени :-) Искам да помоля участниците за разрешение: да запазим тази дискусия за бъдните поколения като я публикувам в нейната цялост и в моя блог, а оттам и във в-к ГРАЖДАНИНЪ, който в цялата си поредица се използва и като учебно помагало за учениците, изучаващи гражданско образование при мен. Съгласни ли сте, драги господа?!

Ангел Грънчаров каза: Седем блога имам, г-н Кмете, и сред тях един международен, рускоезичен :-) Автор съм на поне 20 издадени книги, някои от които в много издания. Създател и главен редактор съм на философското списание ИДЕИ. Сега със моя син подготвяме англоезичен блог, в който ще пишем и двамата, баща и син Грънчарови. Синът ми е политолог. Не се хваля, но работя, благодаря на Бога, твърде активно. И Вас също Ви съветвам да работите. Истината е в работата. Който е деен, който работи - много ще постигне! Всичко друго, простете, са излишества и глупости...

Yasen Trahnov каза: Аз съм против да бъда публикуван където и да е. Не, че някой се съобразява с това ми желание... :) Живи и здрави, все пак сте далеч от правова държава.

Todor Likov каза: господин грънч-аров, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ и спрете да се излагате :х

Димитър Кехайов-Кмета каза: Да доста добре познавам сина Ви, все пак 4-ри години бяхме в един клас и все пак ако смятате да "хапете" аз съм против това да публикувате... дискусията където и да било... Защото съм убеден какво ще кажете на учениците си... когато четат дискусията...

Ангел Грънчаров каза: Г-н Трахов, опитвам се да Ви разбера, но, признавам си, не успявам все още. Ето сега с този отказ да ми разрешите да публикувам нашето общо творение: един чудесен, въпреки всичко, диалог или или една дискусия, в която всеки най-свободно каза какво мисли и как той вижда нещата. Аз смятам, че дадохме на дело пример как културно и възпитано може да се води спор, опитахме се да проясним позициите си по важни въпроси. Смятам, че този "продукт", която е резултат на съ-творчество (колективно творчество), заслужава да бъде запазен. Ако един от участниците в разговора се противопостави решително на публикуването му, целият чудесен диалог ще бъде затрит. И се питам: какъв е смисълът? Кажете ми, ако обичате, бъдете любезен да ми съобщите причините, поради които се противопоставяте на това да запазим завинаги нашия диалог?

Todor Likov каза: Аз пък ВИ съветвам да не го правите! :) Приятелски. Защото използването на тази дискусия във ВАШИТЕ часове, ще предизвика подигравки от страна на учениците ВИ към ВАС (господин грънч-аров).

Ангел Грънчаров каза: Помислете и двамата, убеден съм, че ще успеете да преосмислите позицията си. Аз съм готов и да почакам...

Г-н Ликов, аз съвсем не се смущавам от реакциите на учениците си. Когато греша, нека да ми се подиграват, това е така естествено. Нямам претенциите да съм непогрешим, макар че често, с оглед да бъда достатъчно провокативен - такава, прочее, е задачата на философа - ми се налага да играя такава роля...

Димитър Кехайов-Кмета каза: Todor Likov учениците са с достатъчно промит мозък, за да не му се подиграват... все пак в час той държи и ножа и хляба... ако толкова иска все пак да си има дискусията да си я копира, но не и да слага в какъвто и да е блог, вестник, списание или какъвто и и да е вид медиа....

Ангел Грънчаров каза: Благодаря, г-н Кехайов за великодушното и така мъдро решение! Бъдете спокоен, с тия неща не бих злоупотребил никога. Единствената ми грижа като бългаски учител е ползата за моите ученици. Заради това да съм полезен максимално на учениците си съм способен на всякакви рискове, включително да не бъда харесван от началниците си. Но това, дето се казва, са бели ядове! :-) Няма как да стане всички да ни харесват - и е глупаво да се стремим към това...

Todor Likov каза: Имам допир с някои от учениците му и повярвай Димитър Кехайов-Кмета :) това ще помогне на учениците му да не чуват и дума от нещата които говори :). Така че аз от сърце се надявам да използвате тази дискусия в часовете си - може и да е единственото полезно нещо, което ще преподадете някога :).

Димитър Кехайов-Кмета каза: Не натрапвам мнението си на никой просто го споделям..., защото Вашия предмет поне в ПГЕЕ ми е бил воден от 4рима преподаватели един от които сте бил и Вие, но при Вас беше като при "бай Тошовото време"... щом това което казваш не се харесва на господина пълен игнор...

Todor Likov каза: И аз имам такива спомени :).

Yasen Trahnov каза: Нека не превръщаме в дискусия и това. До сега не спазихте желанието ми да не размятате постовете ми наляво и надясно, но очаквате в момента да се съглася с вашето желание? Не! Заявил съм го 100 млн пъти, не разбирам защо се налага да го повтарям отново и отново. Ако мнението ми по въпроса има значение - НЕ искам да бъда копиран никъде. Ако ще правите каквото си искате - не задавайте излишни въпроси. По-ясно от това на къде?

Ангел Грънчаров каза: Г-н Кехайов, казах, имате бъдеще в онази не съвсем хубава насока, пълното орезиляване, но Ви съветвам да се предпазвате! :-) Както и да е, беше ми приятно, г-да! Ще чакам становище (окончателното) на уважавания г-н Трахов... Всичко добро! Хубава съботна вечер Ви желая на всички!

Yasen Trahnov каза: ТрахНов ...

Todor Likov каза: Чудя се как успяхТЕ да напишеТЕ моята фамилия правилно господин грънч-аров

Ангел Грънчаров каза: Пардон, хиляди извинения!

Ангел Грънчаров каза: Старая се, г-н Ликов, макар и неграмотен, се мъча да пиша сносно :-) нали уж съм нещо като учител :-) Бъдете здрави! Да се захващам се нещо
друго, че работа ме чака!

Todor Likov каза: Поздравявам ВИ за което ;). За съжаление г-жа Анастасова не я познавам, но съм убеден, че би превърнала блога ВИ в огромна червена река :) (изгубих си част от времето, за да прочета някоя и друга ваша статия). Така че, умолявам ВИ да не претендирате за изключителен правопис и пунктуация, защото заблуждавате ВАШИ сегашни ученици, че можете да им бъдете мерило. Всеки допуска грешки господин грънч-а-ров.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Ликов, Вие по образование сте филолог и литератор, така ли, правилно ли Ви разбрах - ако изхождам от претенциите Ви?!

Апропо, на страницата Ви пише: "през 2005 завършва ТЕТ Ленин Пловдив" :-) изглежда сте объркал годината на завършване, през 2005 г. училището ни се казваше иначе, да не сте завършил в 1985 г.?

Todor Likov каза: Някакъв проблем ли имаТЕ с моето образование ? :) Държите да видите дипломата ми? Аз знам ВАШЕТО образование, вярвам ВИ, че го имате, но няма как да кажа, че го заслужавате, поне не и с вашите коментари и изказвания! Искам да ВИ задам въпроса, като знам че 2+2= 4 (нужно ли е да бъда математик ?) . Образование имам, но не парадирам нито с него, нито с постиженията ми. Тук пиша, за да изразя мнение, което за ВАШЕ съжаление НЕ съвпада с ВАШЕТО, господин грънч-а-ров.

Ангел Грънчаров каза: М...да, тежък случай сте Вие, драги г-н Ликов, доста тежък... Простете, върви ли Ви в любовта? :-)

Todor Likov каза: Мда, ако си напиша, че съм космонавт и в момента пиша от космическата совалка, ще ме помолите ли да ви изпратя спътникови снимки над дома на г-жа Анастасова (за доказателство за конспирация), с надеждата на тях да видите нейни бивши ученици с лозунги АНТИ- грънч-а-ров?

Todor Likov господин грънч-аров, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ и спрете да се излагате :х

Повтарям отново молбата ми към ВАС, нито фейсбук е автобиографията ВИ, нито известността на блоговете ви и в интернет (въпреки че не съм сигурен, че имате такава) повод за гордост и недостижимо постижение.

Ангел Грънчаров каза: За друго говорехме, ама както и да е. Зададох Ви два въпроса. Но бързам да излизам. Съботна вечер е. Тъй че помислете и ако искате ми отговорете. Хубава вечер и на Вас!

Todor Likov каза: Не виждам това какво общо има и какво ВИ засяга :) Дали ми върви - ДА :) дали съм влюбен сега - НЕ :) Надявам се съм задоволил ВАШЕТО любопитство господин грънч-а-ров.

П.П. След тези лични въпроси, да не би да изявявате желанието ВИ да общуваме на ТИ? :)

Илия Зюмбилев каза: И аз да се включа от тези дето "мразят" Ангел Грънчаров понякога нямам време да прочета всичко написано от "нашият" философ но днес се зачетох и като прочетох част от последните писания и си помислих че съм учил в друг техникум... Та спомням си когато Ангел Грънчаров пристигна в ТЕТ-а беше преди повече от 10-12 години тогава нямаше такива амбиции да сменя името на училището имаше вид на спокоен и уравновесен човек но за жалост явно съм се заблудил!

Димитър Кехайов-Кмета каза: Имал е преди 12 години, но нали знаеш Илия Зюмбилев хората се променят... Вече имам чувството че обичния на всички преподавател Ангел Грънчаров има за цел само да Спами групата на ПГЕЕ и да обижда всички не съгласни с неговото мнение бивши и настоящи ученици!!!

Петър Костадинов каза: Тази личност с фамилия Грънчаров е пълен комплексар! Не може да "проповядва" пред учениците неща( според него мъдри мисли), които са събрани в "отличен" учебник и ако не го закупят да имат най-много Добър 4. Това се казва тъпкане на личността. Много е лесно да се покажеш на голям пред шепа деца като сметнеш, че така можеш да ги контролираш. Но всеки си сърба попарата както се вижда и в този случай.

Мадлена Павлова каза: Мили деца, няма нищо лошо в спора, който водите с г-н Грънчаров, защото все още се учите от него, че „спорът се печели само с мисъл и с аргументи… и истината има значение само“. И онова което е важно за вас и вашето бъдеще, е да правите нещо ново, дори и различно. И ще си позволя да цитирам Стив Джобс:

"Когато бях на 17, прочетох цитат, който звучеше приблизително така: “Ако живееш всеки ден така, все едно той ти е последният, един ден, най-вероятно, ще бъдеш прав.” Това ме впечатли и оттогава, в продължение на последните 33 години, аз се гледах в огледалото всяка сутрин и се питах: “Ако това е последният ден от моя живот, искам ли да правя това, което ще правя днес?”. И когато отговорът беше “Не” за доста дни наред, аз знаех, че трябва да променя нещо." Защото, „Иновацията различава лидера от последователя“. И още "Бих изтъргувал цялата ми технология за един следобед със Сократ". Висшата мъдрост е да различаваш доброто от злото. Сократ

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост! (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

сряда, 21 ноември 2012 г.

Продължение на дискусията с "крайно възмутени" бивши ученици, на които съм преподавал философия

(Това е началото на ЕПИЗОД ВТОРИ на дискусия между мен и "крайно възмутени" бивши ученици от ПГЕЕ-Пловдив, на които съм преподавал философия; дискусията биде проведена на страницата на гимназията във Фейсбук в периода 14-17 ноември 2012 г. (По-раншният епизод беше публикуван под заглавието Дискусия с неколцина бивши ученици на ПГЕЕ-Пловдив, "крайно недоволни" от начина, по който преподавам философия.) Ще ми се преди всичко за учебно-дидактични и възпитателни цели тази дискусия да бъде запазена, та затова я препубликувам и тук, в блога си. Позволих си, с оглед на пълнотата да добавя тук-там и някои други коментари, написани и в моя блог по същата тема, които придават по-голяма живост в самата дискусия.)

Yasen Trahnov каза: Хахахахахахаха, конспирации навсякъде! ;) Понеже съм сред цитираните, ще попиша малко и тук. :)

Как реши, че някой е започнал да коментира защото Атанасова се е присъеденила към разговора? :) Аз например, не я познавам дори, а и съм завършил това училище преди 6 години. Тогава директор беше Паунов. ;) Да попитам - къде видя някакво политизиране на дискусията? До тук единствено ти изразяваш политически виждания, включително и в блога си, който пък рекламираш тук.

Лично на мен ми е все тая дали си ляв, десен, извънземен или с други полит. виждания. Просто не си ги пробутвай в учебните часове. И едно мое си разсъждение - Защо училището трябва да защитава действията ти? Това, че работиш там не означава, че не може да се дистанцират от мнението ти ;)

Наистина нямам спомен да съм давал разрешение да бъда цитиран или споменаван в блога ти. Ако исках името ми да бъде споменавано там, или да се изказвам - щях да го направя.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Trahnov, имайте добрината да ми говорите на Вие, пък тогава може да участвам в обсъждането на вълнуващата Ви тема... Някак си много свойски ми говорите, сякаш сме набори, а това не ми се нрави. Аз, представете си, държа на морала и на уважението на другата личност...

Yasen Trahnov каза: Но уважението се печели, не се дава ей така. Не сме в училище, не сте ми преподавал. Но пък се познаваме в крайна сметка. Нужно ли е да си говорим на Вие ? :“) Ако наистина държите - не е проблем, учтива форма е все пак. :) М/у другото, фамилията ми се изписва Трахнов, все пак пишем на кирилица тук, нали ? ;)

Веселин Божков каза: Грънчаров продължава да ми развeдрява ежедневието! :D Много смях, много нещо...

Ангел Грънчаров каза: Редно е с непознати хора и с хора, което уважаваме, да разговаряме все пак на "Вие". Така е прието. Когато не уважаваме някого, пак не е добре да му говорим на "ти", щото тя е една форма, която предполага близост, едва ли не приятелски отношения. Интересно е, че ако двама човека, които се мразят и не могат да се понасят, все пак са принудени да разговарят на "Вие", то тогава ще им е значително по-трудно да употребяват грубости, хамалски език и т.н. Виждате, надявам се, колко велик смисъл имат такива "излишества" като уважителната форма на разговаряне. Не е добър знак, че в интернет всички поголовно си говорят на "ти"... поне според мен; така им е по-лесно да се обиждат, да се холят, да се плюят и пр., изглежда и затова го правят, пак според мен...

Драги г-н Trahnov, това, че не съм Ви преподавал, а, доколкото разбирам, сте учил в ПГЕЕ, е нещо, което в някакъв смисъл ви е ощетило, не смятате ли? :-)

Yasen Trahnov каза: Няма проблеми, ще си говорим на Вие, учтивите форми са създадени за да се ползват все пак. ;) Г-н Грънчаров, наистина не сте ми преподавател. Но сте ми били, в миналото. Което не смятам за някакъв особен плюс, ако имам право на лично мнение.

Очудвам се, че дори след уточнението как се изписва фамилията ми на кирилица, Вие продължавате да използвате латинският вариант. От къде това нежелание да използвате азбуката ни ?

Ангел Грънчаров каза: Г-н Trahnov, признавам си, не можах да разбера: хем казвате, че не съм Ви преподавал, хем добавяте, че съм Ви "бил в миналото". В кое минало съм Ви бил, и какво съм Ви бил! :-) А фамилията Ви я изписвам както сам сте си я записали; не се притеснявайте, не съм враг на кирилицата, не усещам в себе си никакво "нежелание" да пиша на кирилица по простата причина, че, както сам забелязвате, непрекъснато го правя...

Yasen Trahnov каза: Да, бяхте ми преподавател докато имах часове с вас. След това спряхте да ми преподавате, съответно спряхте да ми бъдете и преподавател ;). Кое ви се губи?

Мда, определено е по-удобно за пред колегите които не използват кирилица. А и в Чехия не се използва кирилица. Но специално споменах как се изписва правилно, затова и не разбирам защо все още я изписвате на латиница. Предполагам това влиза във вижданията Ви за учтивост, за каквато сам подканихте. Защо да спазвам добрият тон в такъв случай? :)

Също не си спомням да сте питали за разрешението ми да взимате мненията ми от фейсбук и да ги поствате в блога си, при това с името ми. А са постнати в коментарите, както и във вашите постове. Може ли да ми обясните тази си фриволност?

Ангел Грънчаров каза: Сега разбрах. Звучеше в оня изказ подвеждащо. Поне за мен. Ний, философите, трудно "загряваме". :-) Не разбирам защо намесихте Чехия, но както и да е. Аз пък не виждам толкова голям проблем в изписването на Вашата фамилия, тъй че, простете, имам чувството, че до този момент говорим за крайно несъществени дреболии...

Що се отнася до препубликуването на Вашите коментари в моя блог по тема, която е задена от блога ми, не виждам нещо лошо, нещо повече, това би следвало да Ви ласкае, щото е израз на един вид уважение към мненията Ви; ала Вие виждате в това някаква фриволност и пр. Тъй че усещането ми, че от известно време просто ми губите времето, се засилва.

След като, както се оказва, все пак съм Ви бил някога преподавател (и това, колкото и да Ви е, както разбирам, неприятно, все пак не може да се извади от Вашата биография, тъй като миналото не може да се връща и променя) то бихте ли опитали да ми обясните какво именно и по същество искате да ми кажете, какво толкова Ви мъчи? Питам, щото моето време все пак е ценно и не бих желал да си губя времето в обсъждане на разни досадни формалности, педантизми, дреболии и пр.

Yasen Trahnov каза: Живея в Чехия. А въпроса с изписването е принципен.

Ако исках да коментирам в блога ви - да съм го направил. Там говорите за "записване", за което със сигурност е необходимо да имате разрешението ми. Не виждам причина да се чувствам поласкан, че съм "записван" от Вас. Понеже държите да правилата - опитайте се и Вие да ги спазвате. Останалите ми въпроси са в първият коментар още, необходимо ли е да ги повтарям?

Ангел Грънчаров каза: Не знаех, че живеете в Чехия. Затова така се изненадах, че говорите за някакви си Чехия. Да, необходимо е, понеже в първия коментар Вие ми говорехте на "ти", сякаш сме набори, което ме фрапира дотолкова, че не успях да прочета тия Ваши въпроси, а и сега, понеже съм възпитан човек, признавам си, ми е гнусно да чета въпроси, зададени ми от бивш мой ученик в такава груба, фриволна форма. Тъй че имайте добрината да преформулирате и сбиете малко въпросите си, тогава бих могъл да кажа какво мисля по тях...

Yasen Trahnov каза: Какво общо има възрастта? Да козирувам на по-възрастния? Пропуснахте часта със записването, защо? Не желая името ми да бъде в блога Ви. Постарайте се да поправите това. Ако се притеснявате, че ще изтрия постовете си тук - не съм такъв човек, нямам какво да крия.

Къде видяхте политизиране на дискусията? Единствено във вашият блог видях някакви силно негативни коментари към ГЕРБ. До колко е коректно това, все пак рекламирате блога си и на страницата на училището, съответно и пред ученици?

Нападки, че се пише по поръчение на текущата директорка - аз съм сред писалите след нея, от къде на къде генерализирате по такъв начин?
Обвинения в лъжа? Да, в учебните си часове Вие изразявате политическото си мнение и опитвате да настройвате учениците против неприятните Ви полит. организации. Лъжа ли?

Ангел Грънчаров каза: Елементарното възпитание изисква към по-възрастните да се отнасяме с известно уважение. Също така и към бившите си учители. Аз примерно все още, нищо че съм на такива години, крайно почтително разговарям с моите бивши учители - които, разбираемо е, вече са на преклонна възраст. А това, че някой почитател на блога ми проявява активност и препубликува коментари от Фейсбук по теми, зададени в блога ми, и в самия блог, е негова инициатива и аз не виждам нищо лошо в това.

С това той ми помага, понеже често дискусии, в които моя милост е участвал, биват оформяни като отделни постинги, което, трябва да Ви кажа, е голяма чест за участниците, понеже моят блог е един от най-активните и посещаваните в българското интернет-пространство. Това, че Вие специално се сърдите, е интересна за тълкуване реакция; ако можете смислено да ми обясните с какво толкова Ви дразни това да видите името си в моя блог, обещавам Ви, ще махнем всички Ваши коментари от него...

Yasen Trahnov каза: И аз проявявам уважение, към тези спечелили уважението ми. Както споменах - уважението се печели, не се давай просто ей така. Иначе се губи смисъла в думите.

Ето цитат от блога Ви : "Просто се старая, правя възможното, както се убеждавате, за да не изчезне този наистина възхитителен шедьовър! Ето сега и въпросния запис."

И аз съм в записа. А хора не се записват без тяхно разрешение, нали така? Регистрирайки се във Фейсбук съм приел техните правила за ползване, но не съм се съгласявал на вашите. Въпроса е принципен. Надявам се и другите ми въпроси да получат отговор.

ВЛАДИМИР ПЕТКОВ-ТРАШОВ каза: Грънчаров, "дънеш" се!!

Дълбоко неуважаеми анонимнико, и далеч не, само защото: страхливо, следователно жалко, неискрено и недостойно криеш и не си пишеш името под, над или вътре в коментара си, а защото в него се проявяваш много, ама наистина впечатляващо безнравствено, тъпо и скудоумно. Ще ти поясня защо проявата ти тук е тъпа и скудоумна (тя, а не ти, ако не схващаш тази разлика, чак тогава "и ти", нали!), според скромното мнение на 66-годишен младежки дух, за какъвто, ако и нескромно да е, се считам.

Първо, защото България не страда от философи, като Грънчаров: умни, културни, способни да изразяват точно, пълно, истинно, искрено, почтено и свободно своите мисли, възгледи, мнения и своите отлично професионално изградени учителски и научни знания и не само впечатляващо жизнено и всекидневно: в своите блогове и в своите училищни часове, но и в своите безспорни книги, а България, напротив, много силно страда от тъпанарстващи писачи, като теб, момченце или момиченце, които и на малкия му пръст по посочените способности не може да се мерите.

И не само не го съзнавате, колко сте го загазили със сивото си вещество, не само, че не си признавате (дали пък чак и дотам ли: и пред себе си, което, разбира се, че би граничило в такъв случай с ваш безнадеждно тежък олигофренизъм), че човекът е неизмеримо по-достоен от вас...

Пък на това отгоре се и опитвате да го унижавате, да го унищожавате, да го мачкате, тъпчете и да го сравнявате със земята, т.е., очевидно: със себе си. Вместо да го уважавате...

Категорично и безсъмнено безспорно в което се състои и вашата, меко казана, но очевадна, недопустима и неизвинима с никакъв олигофренизъм безнравственост.

"Експерименти с хора" малоумнико, правеха нацистите в концентрационните си лагери...
"Отдавна следя блога ти", пък: "Винаги съм се питал, кой ти финансира издаването на книги, които никой не чете" - ".ба си" тъпия олигофрен!Да не е разбрал, че със собствени средства от заплатата си, които и до този момент учителят Грънчаров изплаща.

14.11.2012г. ВЛАДИМИР ПЕТКОВ-ТРАШОВ

Анонимен каза: Индивида с многото имена се "обади". Ех Трашов или който и да си ТИ там?? Как фриволно използвате "запетайката"... та чак "мисЪлта" ТИ са изгуби! Г-н Петков тире Трашов, запомнете, няма понятие "младежко" мислене, има мислене, което е процес на мозъка, който е орган на човешкото тяло. Независимо колко е "старо" тялото, мисленето е непрекъснат процес. Лошото Е, че някои индивиди/в случая като ТЕБ/, когато навършат някакви си години/както ТИ в случая си на 66/ започват да си мислят, че знаят, умеят повече от по-младите. Не е така Петков тире Трашов, много грешите, а грешките се осъзнават трудно. На вас с Грънчаров проблема не ви е в годините, на вас проблема ви е, че с годините НЕ СТЕ натрупали достатъчно информация за да се държите ПРИЛИЧНО с хората около вас. Имате пропуски в ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА.

Ангел Грънчаров каза: Анонимникът по-горе да се опита да проследи мисълта ми по-внимателно, щото го гледам да се напъва да мисли, ала това обаче съвсем не му се удава. Но аз съм човек, който цял живот професионално обучава другите в мислене, тъй че бих могъл много да му помогна.

Първо, не познавате г-н Трашов, не сте му набор или ортак, тъй че се опитайте да говорите уважително към него. Той има свое, различно от това на Ваша милост, разбиране по някои, а, възможно е, и по всички въпроси. Но това, че не мисли като Вас, съвсем не означава, че г-н Трашов "има проблеми" било с морала, било с мозъка, било с т.н. "ценностна система". Г-н Трашов, слава Богу, има личност, отличаваща се от Вашата, респективно има разбирания, коренно отличаващи се от Вашите собствени разбирания, което изобщо не Ви дава правото да се отнасяте пренебрежително към неговите разбирания. Напротив, от това следва да се отнасяте уважително към него и към разбиранията му, понеже все още не е доказано кой от двамата, именно той или Вие, е правият, кой мисли вярно, истински и пр. А самият факт, че Вие самият не съзнавате толкова прости, направо крайно елементарни неща или истини показва, че оня, който има проблеми с мисленето, с мозъка (по Вашата терминология), с ценностите и пр. сте Вие, а не уважаемият г-н Трашов. Понял меня? А така.

Помислете повечко, прочетете поне 20-30 пъти това, което сега благоволих да Ви напиша и може и да Ви се удаде да разберете някой ден за какво, собствено, става дума...

Ангел Грънчаров каза: А към първия аномник искам да се обърна по следния начин: понеже ми говори на "ти", прекалено свойски, т.е. невъзпитано, некултурно, аз с него не ща да разговарям до момента, в който не се постарае да промени възпитанието си поне в това отношение. С хора, използващи един просташки език, аз като философ няма да се принизя да говоря... да не очаква това от мен. Разговарям с що-годе възпитани хора, които не са загубили човечността си, т.е. хора, чиято човечност не е била удавена в морето от простотия, което ни залива отвсякъде... Същото се отнася и за останалите анонимници, ползващи просташки език...

Ангел Грънчаров каза: А що се отнася по въпросите Ви, които Вие си мислите, че са "по същество", г-н Трахнов, в тях долавям, че Вие лично в тия въпроси сякаш се изживявате като мой цензор или като нещо като тартор, което, искам да Ви уведомя, е напълно напразно старание. Аз съм човек, който е автономен в избора, в решенията си и в поведението си, т.е. само аз решавам какво да мисля по този или онзи въпрос, какво да правя, да речем, в часовете си, как да преподавам, как да живея най-сетне и т.н. Аз съм един свободен човек, сиреч, съм суверенна личност. Вие също би следвало да сте такава личност, ала явно не сте, щото се чувствате длъжен да се месите и да ми давате поучения, т.е. мъчите се да се изживявате за нещо като мой учител или преподавател по тия въпроси, а, както вече уточнихме, аз Вас съм учил, аз на Вас съм преподавал, а не Вие на мен, нали така? Тъй че аз имам известен приоритет в преподаването пред Вас. :-) Не вярвам в бъдеще да ми се наложи аз да се смаля и да стана ученик, а пък Вие да станете мой преподавател, примерно, в някое училище или университет. Второ, даже хора, оторизирани в някакъв смисъл да упражняват известен надзор над образованието или нашето училище по-специално, са се отказали от всяка възможност да ме поучават какво да правя, как да мисля и пр., понеже, както Ви казах, аз държа по тия въпроси да решавам сам, поемайки пълната отговорност. Това, вкратце е моят отговор на въпросите, които толкова силно са Ви развълнували, че чак от Чехия сте се загражил за моето "правилно мислене" и поведение по тия проблеми...

Yasen Trahnov каза: Никого не поучавам. Посочвам нещата както ги виждам и питам за мнението Ви. Въпросите ми са доста отворени. С част от твърденията си сте ме засегнал лично, питам за аргументация, или тук просто се очерня наред всеки който не Ви допада?

Нека цитирам последното си въпросче, определено не е поучаващо, питам за становището Ви: "Да, в учебните си часове Вие изразявате политическото си мнение и опитвате да настройвате учениците против неприятните Ви полит. организации. Лъжа ли?"

Nikola Nikolov каза: Само ще се намеся като кажа че уважението се печели и губи! Второто става много по-бързо от първото. Относно години, учители и т.н. няма да коментирам може да си на 13 и да заслужаваш уважение повече от всеки друг може и да си на 60 с 30 години учителски стаж и да си отпадък на обществото (за да не употребя по-грозен епитет).

Ангел Грънчаров каза: Г-н Трахов, искате да помоля за специалното Ваше разрешение да ползвам Вашите безценни мисли в блога си. Но аз най-коректно Ви цитирам, без да променям и думичка (е, някоя липсваща запетайка може и да съм прибавил, щото много държа на правописа). Интернет, Фейсбук и пр. са обществени, публични мрежи и всеки, който дръзне да каже или напише нещо там, рискува думите му да бъдат възпроизвеждани навсякъде, при спазване на някакви правила, разбира се. Вие сега си измисляте лично свое правило да Ви искам разрешение, за да сложа Вашите реплики в една дискусия. Но помислете малко: ако извадим Вашите реплики само от дискусията, какво ще остане от нея? Един вид, като настоявате да махнем Вашите реплики, Вие пък се намесвате в моето право да публикувам дискусия, в която "предметът на дискусията" съм аз самият, моята личност, моя морал, моя стил на преподаване и пр. А като сте така етичен човек, да Ви попитам: Вие лично питахте ли ме мен за разрешение да обсъждате моята личност, моя морал, моя стил на преподаване и пр.? Получихте ли от мен такова разрешение да разговаряте за мен, да оценявате публично личността ми, да ми давате акъл какво следва и какво не следва да правя в часовете, които, забележете, аз водя, а не Вие?!

Ангел Грънчаров каза: Г-н Nikolov, как да разбирам изказването Ви, че моя милост е "отпадък на обществото" ли? Понеже казвате, че се случва точно учители с 30 години стаж да са такъв отпадък, а пък аз лично имам точно 30 години такъв стаж, та затова подхвърлянето Ви ме накара да се замисля дали и мен не ме е сполетяла такава една зла участ да стана "отпадък на обществото" :-) Бихте ли се пояснили как един учител, работил 30 години на нивата на българското образование, изведнъж се оказва чисто и просто един "боклук"?!

Yasen Trahnov каза: Въпросите ми са максимално кратки и ясни. Оценки липсват. Как по-директно да попитам? Лъжа ли, с твърдението си, че по време на учебните Ви часове, демонстрирате политическите си възледи по един силно изразен начин?
Защо съм обвинен, че пиша по поръчение на някого?

Блоговете вид медия ли са г-н Грънчаров? :) А не съществуват ли правила за медиите, записването на хора, и т.н. и т.н.. ? Не лични мои. Много моля, не искам да натрисам на никого личните си виждания. Говоря за всеприети такива. Почти съм убеден, че ги има и в разни закони, особено за записването на хора, както сам го определихте.

Nikola Nikolov каза: Тъй като имам някакво възпитание най-вече от родителите ми и дядовците ми лека им пръст ще си спестя личното мнение за хората и ще го запазя вътре в мен. Съвсем случайно съм улучил точния трудов стаж, но просто дадох пример как дори човек на преклонна възраст може да загуби уважение пък било то и учител. :)

Ангел Грънчаров каза: Отговарям конкретно, въпреки че, както вече казах, с въпросите си Вие, кой знае защо, се мъчите да се изявите като цензор или ментор, дори тартор в разните области, включително образователната, медийната и пр. Простете, преди да Ви отговоря, Вие в каква област сте специалист, бихте ли ми казал какво е Вашето образование? Щото, гледам, умело давате съвети, препоръки и пр. в доста широк спектър от области, та се запитвам да не би да сте специалист по всичко? Затуй кажете първом каква Ви е специалността, та да обсъдим накратко Вашата компетентност да ми задавате въпроси от такъв именно род, да не говорим пък за съветите...

Ангел Грънчаров каза: Г-н Николов, да оставим принципния въпрос как учителите се превръщат в боклуци според Вас, а може ли да Ви запитам защо счетохте за нужно да подхвърлите своята реплика тъкмо в дискусия като тази, в която се обсъждат мои "грехове" и дори "престъпления" в начина, по който преподавам. Та Вашето подхвърляне прозвуча ето така: "Грънчаров е един боклук, той не заслужава капчица уважение"? Казвам как прозвуча. Вие това ли искахте да кажете, ала се въздържахте и затова започнахте да усуквате?! Явно за да се намесите нещо Ви мъчи, нещо искате да ми кажете, кажете го смело, аз съм толерантен човек и ще понеса всяко Ваше изказване :-)

Анонимен каза: Грънчаров, ти и друг път постъпваш по долния начин, да взимаш "коментари" на хора от други блогове и без да ги предупреждаваш да си ги прехвърляш в твоя, и да започнеш да "умничеш". Така постъпи и с един мой коментар преди много време, като го прехвърли в своя блог и използва за свои лични цели, без да ме предупредиш за това. Че ти си ти с малка буква е ясно, и никога не бих позволил мое дете да те има за преподавател. Учебните заведения се подбират според преподавателите, които работят там, а не според името на сградата. Помни това!!! ТЕТ-а винаги е бил елитен техникум независимо от това, какво име е носел наложено му от изкуфяли политици. Но сега, този техникум с гордост носи името ПЛОВДИВ-ски. Както ЙЕЙЛ, ХАРВАРД, МАСАЧУСЕТ, ОКСФЪРД и т.н. според града където се намира института, а не според политиците които са на власт...

Анонимен каза: Не е тъпо да сгрешиш, тъпо е да не си признаеш. Нали. Е, от емоциите си съм пропуснал да видя и ги сложа кавичките на израза: Грънчаров, "дънеш" се!! Пък съм и "очилатко"..., не, не, че искам да ме прощавате и да ме извинявате..., но все пак не съм и учител по БЕЛ, та да ми търсиш, ЛЪЧО и къде ли я намери тази пуста нейна пропусната запетайка! :-)

А сега по-сериозно, че тия твои бивши ученици-комуноиди ще те разкъсат, ако им се оставим.:-) Как само отвратно неуважително и възмутително на "ти" с теб обръщащи се, като, че ли не си им бил учител, а някакъв много зъл, и много лошо насилвал ги и насипвал знанието в тъпичките им и за жалост на добрия им правопис и досега яко тъпеещи тикви злодей.

Ма, някои от тях бая културно и без никакви правописни грешчици даже научени от БЕЛ учителката си Атанасова или АНАСТАСОВА?, че не се нещо връзват, да се изразяват, а са и с имената си. Бравос! И ашколсун! :-) :-)!

Па що ще се срамите от името си ли, или и от коментара си ли, г-не Yasen Trahnov, или Ви е страх че ще бъдат използвани пред съда ли, за да възтържествува с решението му истината и справедливостта в тази смразяващо средновековна и сталински мракобесна история с преследването на учителя философ, с гоненето му, заради политическите му възгледи, които никой не може да му забрани, да ги изявява в блога си, нали сме демократична страна, джанъм!

На светлата личност АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ! Що се отнася до правото му да има мнение за името на ПГЕЕ-Пловдив, и защо, то да не е Владимир Илич Ленин, а да бъде СТИВ ДЖОБС, е очевидно, че тук инфантният комуноид анонимник, обявяващ последния за Велик, т.е. поне знаещ, за какво е велик и в същото време смехотворно адвокатстващ на роднините му за техния монопол върху името му - надминава себе си по тъпигьонство, олигофренщина
и наглост.

Както, между впрочем и г-н Yasen Trahnov (сам, кой ли знае защо изписващ името си
на латиница,а не с кирилица, пък после неоснователно обвиняващ ни, че сме го дразнели с тази латиница!:-)) иска да има пълен монопол и едва ли не авторско право
върху разговорите си.

Когато, както правилно изтъкваш ЛЪЧО, сам не е искал твоето разрешение за намеса в същите разговори...:-! Изцяло и напълно те подкрепям, ЛЪЧО, съм до теб и ще се боря за истината, за справедливостта и за възтържествуване на твоето човешко и професионално право в отношенията ти с директорското недоразумение в ПГЕЕ-Пловдив.

14.11.2012г. ВЛАДИМИР ПЕТКОВ-ТРАШОВ

Yasen Trahnov каза: Но моля ви се. Каква специалност намесихте тук? Първо написах съвсем ясно, че не желая да ме цитирате в блога си. Трябва ли да съм специалист в някаква област за да си знам правата или за да изразя желанието си? Все пак става дума за името ми.

Въпроса дали лъжа? Уточнявам фактите, също не е необходимо да съм специалист в някаква област. Според Вас аз лъжа ли или казвам истината? Тъй като генерализирате и обвинявате една група хора към която очевидно спадам и аз, че пишат по поръчка. Питам дали наистина го мислите това за мен. Предпочитам да има ясно потвърждение, конкретно към мен.

А каква ми е специалността и т.н - може да разгледате профила ми тук. Пише си дори какво и за кого го работя. И както може да предположите - един системен администратор си има понятие от интернет медии, правила на ползване, интелектуална собственост и други подобни теми. Би струвало наистина скъпо, ако не се съобразяваме с такива дребни детайли...

Yasen Trahnov каза: М/у другото. Забелязвам нещо много интересно. Не спирате да категоризирате хората. Преподаватели, ученици, специалисти в дадена област, нз какви... Съжалявам, не сме в комунистическо време. Не е нужно да си със Софийски жителство, че да живееш там. Хората са свободни. А дипломите, както и разни дадени от някого "титли" не означават нищо. Учител сте защото сте с трудов договор към едно училище. По дрехите посрещат, по ума изпращат! ;)

Ангел Грънчаров каза: Бъркате. Сериозно бъркате. Имат значение дипломите. И образованието има значение. В голямо заблуждение сте като мислите противното. Оказва се, че само необразованият, некомпетентният човек като Вас може да си позволи да дава акъл на човек като мен, който, предполага се, е експерт в тия мои специалности, предметите, по които преподавам. Аз не Ви давам акъл какво да правите в областта, в която, да предположим, Вие сте специалист, примерно в системното администраторство, а Вие си позволявате да ми давате акъл как аз да си гледам моята работа - нагличко е. Има един принцип, който нашият народ е изразил твърде мъдро: "Всяка жаба да си знае гьола".

Никого не можете да убедите, че мненията на невежия и на образования по проблеми от областта, в която образованият е специалист, са равностойни, тъй че напразно се морите.

Анонимен каза: "Благият език е дърво на живот. А необуздан съкрушава духа..."

Анонимен каза: Ауууу, Петков тире Трашов изрева от явна нечовешка злоба!! Колко обиди и турцизми в иначе "чистите" литератУри от които НИЕ младите БИ трябвало да се "учим". Петков тире Трашов, ЗАПОМНИ, имената са лична собственост и ниикой няма право да ги използва за комерсиални цели без разрешение на личниЯТ СОБСТВЕНИК. Комунизъма отдавна си замина и само такива като теб и Грънчаров все още напомнят за него като се опитват да хапят като умиращи змии. Таралежите, запомни това Петков тире Трашов, таралежите се раждат без бодли, но след "време" започваме И ДА бодем, за да разчистим пътя СИ от лежащите на "припек" змии като вас.

Ангел Грънчаров каза: И последно. Вашето становище, че в моите часове моя милост "демонстрира политическите си убеждения", или че в часовете ми общо взето друго не се прави, освен да се осъществява от моя страна политическа пропаганда и агитация. Това Ваше становище е злоумишлена лъжа и клевета, породена при това от Вашите лични политически антипатии към мен. Какво мога и какво не мога да правя в часовете си, повтарям, най-добре зная аз, понеже аз съм специалистът в тази област, не Вие. Тъй че имайте добрината да си гледате работите във Вашия гьол и не се опитвайте да шляпате с боси краса в моя гьол... това са прости неща, които всеки човек разбира... съжалявам, че ми се налага да Ви ги разяснявам; явно сте от тия, дето нямат и намерение да разберат и най-простото, което именно и е демонстрация на предубеденост, на злонамереност... просто искате да ми навредите, най-вероятно за да си отмъстите за нещо...

Илия Зюмбилев каза: Ужас гледам и не вярвам на ушите си "аз съм специалистът в тази област" в коя област Грънчаров в политическата пропаганда ли? Нима учениците искат да знаят за най "добрият" премиер Костов или колко "лош" е Путин? Личните си политически убеждения си ги остави вкъщи!

Анонимен каза: Трашов, олигофрен такъв! Кого наричаш комуняга и с каква причина?!?! За какъв съд ми говориш, тъпанар с тъпанар? Да съм си скрил някъде името? Ако желаеш и адрес ще ти дам, Чешки или Български, може лице в лице да ми ги заявиш тези неща, олиго!

Живея в Чехия, работя в международна компания, не всички четат кирилица, тъпанар прост! Да, имам право да решавам къде ще бъде публикувано писаното от мен, тъпанаре прости! Не живеем през 50-та година! И стига си се дървил тук, лесно е в нета! Прост народ, прост ...

Трахнов

Ангел Грънчаров каза: О, Зомбилев, здрасти! Ти се появи най-сетне! Къде се загуби? :-) Дами и господа, на Зомбилев не вярвайте и дума, той е смешен ляв отворко, почитател на Путин, на СССР и е патологично привързан към комунизма. Пострадал е лично от моите опити да го накарам да мисли. Има за много неща да ми отмъщава. Разбирам нечовешките му страдания. Съчувствам му. Ние, нормалните хора, трябва да сме великодушни към болката на душевнострадащите... :-)

Илия Зюмбилев каза: Грънчаров "ляв отворко" си само ти а СССР до колкото знам е твоята втора родина все пак доста години си бил там на "обучение"... Не знам какво си учил но явно са наблегнали на "политическата пропаганда" основана на лъжи и тотална некадърност! Все пак може да споделиш какво си учил в СССР и колко пъти си цитирал другарите Маркс, Ленин и т.н? И как все на теб някой ти отмъщава всички са криви само ти си прав как става това незнам...

Ангел Грънчаров каза: Ех, Зомбилев, Зомбилев... тоя СССР ще ти изяде главата :-) Колко пъти съм ти казвал, че моя милост беше там на разузнавателна мисия, аз там бях шпионин, изпратен от ЦРУ - за да разлагам толкова милия на сърцето ти комунизъм! :-) И като го разложих, се върнах, та да поразложа българския комунизъм. И ето, разлагам те, провокирам те да започнеш да мислиш, да престанеш да говориш папагалски, щото СССР вече го няма и папагалското говорене не помага. Айде сега помисли над казуса, който ти поставих, и като измислиш нещо, ми докладвай :-)

ВЛАДИМИР МАРИНОВ ПЕТКОВ-ТРАШОВ каза: Ауууу, умираща анонимна змийо, страхлива да си покажеш жалкото безчестно, а може би и престъпничкото си ли именце, влечуго! За да ти отговоря по същество, първо, следва да си оправиш правописа по българската граматика, че тя доста, доста повече, отколкото на мен ти и липсва, и ти куца.

Второ, следва да ти съобщя, че е крайно смехотворно: ти, нагло, безпросветно и граматично силно сгрешено анонимстващият в този светъл блог, ти да съскаш змийски и да ревеш магарешки оглушително, ритайки и сипейки прах, пепел и неописуми злъч и воня и без извинение към чувствителните ни сетива, че на някого било нарушено правото му да остане анонимен, т.е. и безотговорен за думите, които е изрекъл тук. Я се осъзнай поне мъничко малоумнико, преди да си бил почнал да ни мачкаш с бодлите си ли, с копитата си ли, или със змийския си, отровен език. Няма да успееш змийчо.

И трето: комуноид си ти, а не ние двамата с г-н АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ, затова и защото, не си крием имената, както теб и не избягваме така отговорността за всяка своя дума, буква, точка и запетайка, включително и пред съда, ако потрябва, точно и която прозрачност и чистота стоят в основите на демократичното, а не на комуноидното общество. Анадъмо?!

15.11.2012г. ВЛАДИМИР МАРИНОВ ПЕТКОВ-ТРАШОВ

Yasen Trahnov каза: Аххахахаха :)) Г-н Грънчаров, не призовавахте ли точно Вие за един възпитан и културен разговор?

Хайде да уточним малко нещата. Никъде не казвам, че използвате часовете си само за пропаганда. Казвам, че ги използвате И за това. Има разлика, нали? Поне до толкова си спомням българският език. Никъде не съм Ви давал съвети как да си провеждате учебните часове, та стига се пенихте за това. Дразнението си го демонстрирайте някъде другаде, за да не започна да демонстрирам аз моето.

Да уточним и нещо друго. Какво означава дипломата? Единствено, че сте взели някакви изпити с минимум тройка, защитили сте накрая една дипломна работа с минимум тройка и толкова. Дипломата не Ви прави специалист. Нито гарантира по какъвто и да е начин, че в главата Ви е останало някакво знание. Със същият успех може да сте преписали на тези си изпити. Бидейки теоретически възможно, автоматично се елиминира корелацията диплома-специалист.

Как решихте, че имам политически антипаитии към Вас? От кое съдите за това? Да съм заявил някъде политическите си виждания? Да съм Ви нападал на база политически виждания? Хайде по-внимателно с твърденията. Опитайте се да приложите някаква логика, а не просто да хвърляте едни и същи изтъркани изрази по всички преминаващи, надявайки се, че с някого ще уцелите. Това ли са Ви дискусиите?

Ето заради такъв тип разговори, драги ми преподавателю, не Ви уважавам изобщо. Реално така протичат дискусиите с Вас в час. Или се повтаря като папагалче това което Вие мислите, или си създаваш проблеми. Тъпо, нали?

П.С: "необразованият, некомпетентният човек като Вас" гради кариера във Fortune 20 компании, и то не лоша такава. ;) Не се изсилвайте с подобни определения, без да познавате човека отсреща, драги г-не.

Анонимен каза: До съществото, наричащо себе си Маринов Петков тире Трашов,
Колкото и човешки имена да си сложиш, пак си оставащ един нискоинтелигентен индивид, който бълва само злоба и завист. Така или иначе, имена няма да знаете. Анонимността е позволена и със закон.

Yasen Trahnov каза: И само ще отбележа, че опита ми до тук показва, че точно не-специалистите обикновенно не спират да говорят за образованието си. Сякаш само с това могат да се похвалят.... Може да не знам нищо, но имам диплома! :D

Мдам, и на какъв език да обясня, че не желая постовете ми да бъдат копирани из блога Ви? Който иска да си бърбори с мен, да заповяда тук. Да ме копирате където Ви скимне, и след това да бъда коментиран там - няма да се разберем!

Грънчаров, хайде образовайте се мъничко, преди да постнете отново, или да копирате някого. Правилата за ползване на фейсбук, вероятно ги има и на български език. Приел сте ги преди да се регистрирате: ТУК, ТУК, ТУК.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Трахов, днес пътувах, бях в движение, сега се връщам, гледам, Вие сте се развихрил: давате ми непоискани съвети, учите ме как да преподавам, за какво трябвало да използвам часовете, в които аз преподавам, не Вие, четете ми "конско евангелие", за малко още, ако Ви бях подръка, току-виж, щяхте да се захванете да ми дърпате ушите. Нещо взехте да се вживявате в мой морален тартор, което, да признаем, е доста нагличко. Обръщате се към мен "Грънчаров" (възпитаният човек слага думичката "господин" преди фамилията), обяснявате ми, че моята диплома по философия нещо не означава, даже взехте да тълкувате, че съм си бил взел изпитите с тройки (!), правите предположения дали пък не съм преписвал на изпитите като студент, изказвате съмнения дали нещо от това, което съм учил или за което съм подготвен, изобщо е останало в главата ми и т.н., т.е. доста сте се поувлякъл.

Аз съм Ви нарекъл "необразован" в моята област, в областта на философията, сам твърдите, че като Ваш учител по философия на нищо не съм Ви бил научил, а пък Вие, представете си, се обиждате, че съм си направил логичния извод, че при това положение наистина сте некомпетентен в областта на философията, което означава, че нямате право да ми давате "умни съвети" точно в тази, в моята област. Изобщо, дето се казва, сте се изложил здравата. Явно Ви мъчи някаква, простете, крайно тъпа емоция, искате да се изживявате като мой нравствен ментор или наставник, което всеки, който е малко от малко е сведущ в областта на психологията, ще Ви каже, че по този начин се мъчите на компенсирате съзнанието си за непълноценност - или за комплексираност. И така нататък, крайно са интересни за тълкуване Вашите "забележки" към мен, Вашия бивш преподавател по философия. Излагацията Ви е голяма. Опитайте се да осъзнаете какво правите - и най-вече защо го правите.

Хубаво, не ме уважавате, вероятно съм Ви уязвил по някакъв начин, трупали сте злоба срещу мен години наред, много е възможно да сте се уязвил, да допуснем, заради моето несъмнено интелектуално превъзходство (това е, рекох, само допускане, не бива да скачате сякаш сте седнал по невлинамие върху наежен таралеж при тия мои думи!), аз само разсъждавам, нищо не твърдя. Питам се защо се държите така, това ми е любопитно да узная. Аз съм преподавал в некраткия си живот на много ученици, на хиляди ученици, за първи път с мен мой бивш ученик се отнася по този начин, това е наистина феноменално, и за мен като изследовател е твърде интересно; ето, затова разсъждавам и изследвам необичайното явление. Да Ви запитам: имате ли друг някой преподавател от ТЕТ-а, който да мразите почти колкото мен? Или когото не уважавате колкото мен? Или когото също неуважавате, ала по-малко в сравнение с това колкото неуважавате мен? Само питам, искам нещо да науча. Интересно ми е.

И понеже изказвате тезата, че тъкмо "не-специалистите обикновенно не спират да говорят за образованието си" - апропо, пише се "обикновено", а не "обикновенно"! - да Ви запитам: Вие да нямате комплекс заради това, че, допускам, нямате университетско образование? Ами още сте млад, доколкото разбирам, защо вместо да седнете да учите, сте се захванал да убеждавате мен, един доказано образован човек, в безсмислието на образоваността?! При това, отбележете, аз съм автор на много книги, в това число на три книги тъкмо за проблемите на образованието, тъй че в случая, простете, но сте се захванал с нещо безнадеждно: да се мъчите да продавате на краставичар краставици! Странно, доста странно се държите, г-н Трахов. Накрая да кажа нещичко и за това, в което ме обвинявате, именно, че съм бил нарушил правилата на Фейсбук, като съм Ви цитирал в блога си, като съм копирал Ваше изказване във Фейсбук в блога си. Бихте ли ми казали конкретно кое правило на Фейсбук съм нарушил, докажете ми конкретното нарушение или престъпление, аз съм човек, който много уважава правилата и законите, и мигом ще отстраня нарушението, а ако искате, направо бихте могли да ме дадете под съд, щото нормалната процедура е тази: който нарушава законите, го съдят, и ако се докаже нарушението, го наказват.

Ще завърша с това, че Вие пък нарушихте някои нравствени закони, отправяйки в мое отсъствие оценъчни съждения за моята личност, за нравствения ми облик, за някакви хипотетични нарушения на законите, регулиращи преподавателската дейност по философия в България, в които ме набеждавате и прочие. Тия неща не са толкова безобидни, както може би Ви изглеждат. Някои хора се срамуват по този начин да говорят срещу други хора, и то особено срещу бивши свои преподаватели, и то в тяхното отсъствие, да ги набеждават в разни престъпления, да заемат позата на съдници, на ментори и пр. Помислете над думите ми. ПОМИСЛЕТЕ ПОНЕ МАЛКО! Да се надяваме, че ще осъзнаете какво сторихте. Публичното и документирано оклеветяване на един човек, особено пък на един учител, не е нещо, което може да бъде отминато с безразличие. Това е крайно грозна постъпка, г-н Трахов, нима не го съзнавате?!

Ангел Грънчаров каза: Пардон, погрешно съм изписал фамилията Ви, хиляди извинения! Недоглеждане...

Ангел Грънчаров каза: Апропо, г-н Трахнов, това Ваши думи ли са, намирам ги в моя блог, подписани с Вашата фамилия, и са отправени срещу един възрастен човек, който може да е баща на Вашия баща:

Трашов, олигофрен такъв! Кого наричаш комуняга и с каква причина?!?! За какъв съд ми говориш, тъпанар с тъпанар? Да съм си скрил някъде името? Ако желаеш и адрес ще ти дам, Чешки или Български, може лице в лице да ми ги заявиш тези неща, олиго!
Живея в Чехия, работя в международна компания, не всички четат кирилица, тъпанар прост!

Да, имам право да решавам къде ще бъде публикувано писаното от мен, тъпанаре прости! Не живеем през 50-та година! И стига си се дървил тук, лесно е в нета! Прост народ, прост...

Трахнов

Това Вие ли го написахте?! Доста възпитано сте си позволил да се държите, няма що!

Yasen Trahnov каза: О да, аз го написах, мога и по-"възпитано" да се държа когато отправят обидни епитети към мен. Особено когато дори не участвам в дискусията, все пак до днес аз не пишех там, и бях коментиран зад гърба ми. Какъв висок морал само. А после ме поучавате за етика и т.н... Евала!! В крайна сметка точно Вие подкрепяте този модел. Та необходимо ли е да проявявам уважение ? Към кое? Към факта, че някой ви е назначил да работите като учител, и Ви е дал класа в който съм бил? И за това заслужавате някакво специално отношение ли?

Че всички класове ни предупреждаваха за Вас, името ви се носи заедно с избухванията ВИ на тема комунизъм. И очевидно не само сред моят набор.

Относно фейсбук правилата - написани са, много ясно, и използвайки сайта Вие би трябвало да сте запознати с тях. Нали така? Приел сте ги при регистрацията си. Трябва ли да Ви вадя извадки от тях? Ако все още не ги познавате май е добре да ги прочетете.

Иначе на кратко, за да получите идея - споменават, че всеки има права над всичко което е написал тук, че личната информация всеки сам определя с кого да сподели. Та изнасяйки инфо извън тази група без мое изрично съгласие, каквото многократно Ви отказах, директно ги нарушавате. Колкото и да е публичен фейсбук - за да бъде коментирано мнението ми, то трябва коментиращият да се регистрира и да дойде в групата. В крайна сметка това отново е мой избор - къде да постна мнението си и кой да може да го коментира. И нз защо е необходимо 2 дена да се обясняваме за това. Говорите за свобода, но май го избивате на свободия и нарушаване на чуждите такива.

А господина който се плюнчи в блога Ви е добре да помисли дали би се плюнчил така и на живо, и дали би рискувал да разбере колко бързо паля и как бих намерил за адекватно да реагирам на думите му. Да не го заболи ... егото?

------------------

А вас и методите Ви - не коментирам. Просто отбелязах, че ползвате часовете си и за политическа пропаганда. Това някакъв съвет ли е? Аз го наричам отбелязване на фактите. А съвети как се преподава - не съм си позволил да давам. Не ми е това целта. Даже напротив - попитах за вашето мнение. Това как точно се вписва в тартарството, поучаването или нз какво още? Май не се вписва. Можете да продължавате с тези обвинения, но всеки който прочете коментарите ми, ще види, че аз не съм си позволил да напиша каквото и да е доближаващо се до поучаване. Дори съвети не съм давал.
Относно дипломите - да съм споменавал конкрето Вас? Разсъждавам си над стойността на дипломите, който се чувства засегнат предполагам ще подскочи. И наистина е кофти когато се определяме чрез документчета и това ни повдига самочувствието. Това означава, че като човек не представляваме кой знае колко - Свободни разсъждения, не говоря за Вас конкретно, нали? ;)

Относно мен - казах Ви, разгледайте профила ми. Намирам за безсмислено да рецитирам дипломи или сертификати или нз какво. Знам някакви неща, някакви хора ги намират за полезни и ми плащат добре за това. Определено нямам нужда от която и да е диплома за да мога да мисля. И децата могат да разсъждават, а нямат дипломи. Бетовен е изнесъл първият си концерт на 8 годишна възраст. Дали е имал диплома? Добре, че не са го спрели на вратата с думите - Нямаш диплома, нямаш място тук! Бил е на 13 когато са отпечатали първите му сонати.

А според Вас, ако човек няма диплома по определената тема, то не може да изразява мнение, не може да мисли, не може да има знания по темата, и т.н. и т.н...

И наистина се убеждавам, че не четете написаното, а си го кривите както Ви дойде. Твърдя, че не Ви уважавам, а какво съм научил си е друга тема. А и не съм забелязал литературата по философия да е достъпна само и единствено в учебните часове.

Издаване на книги - Ако си платя дали няма да издадат каквото си пожелая? Например постовете ми във фейсбук за 3 години. След това и аз ще казвам, че съм издал книга. Но поне няма да я пробутвам на ученици... :D - Отново ли Ви се привиждат съвети и
тарторство? ;) Убеден съм в това!

Ангел Грънчаров каза: Такаааа... пак ми изнасяте лекция как е правилно да мисля :-) и какво следва да правя; непоправим сте! Проблемът си е Ваш.

Знаете ли, не ми е интересно да разговарям с Вас. Скучно ми е. Банални са ми Вашите разсъждения. При това най-нагло пак излъгахте, че съм бил ползвал часовете си за "политическа пропаганда". Не ми се занимава, а иначе бих могъл да Ви съдя за такава една долна клевета. Казах Ви: нямате нужната квалификация за да прецените кое е пропаганда и кое не е. Бос сте в тази област. Затуй ако искахте да постъпите умно, поне да си бяхте замълчал. Искате да ми навредите и да си отмъстите за нещо, ала не е този начинът. И милион пъти да го кажа, пак няма да го проумеете, щото не Ви изнася. Инатите се. А да съм Ви молил да ме съветвате, да ми давате умните си съвети за всички тия неща? Сам ми се натрапихте. Опитвате се да ме поучавате, но не схващате базисните неща, поради което мисълта Ви кръжи все по повърхността. Намерете си събеседници, които да са на Вашето ниво. Аз, за да не умра от скука, се оттеглям.

Много поздрави на Чехия! Не се кахърете толкова за мен. Все някак ще се оправя в живота си... Бъдете здрав! И погледнете по-цялостно на живота. Вместо да мърморите тука пред мен и да ми излагате претенциите си можехте да излезете на разходка с някое момиче и да си прекарате чудесно! Ето, давам Ви урок: губите си крайно неразумно времето! Да учите учителя си по философия (бившия), сиреч учителя си по мислене на това как трябвало да мисли :-) На краставичар краставици да продавате се мъчите
:-)

Казах това още веднъж за да Ви ядосам дотам, че да ме намразите дотолкова, че повече да не Ви се ще да обелите и дума с мен. Като помълчите, може и да се позамислите. Поне малко. Желая Ви го! Желя Ви бъдещи успехи по пътя на мисълта. И не мразете образованите и интелигентните хора, не таете толкова мъст към бившите си учители. Учителите не са лоши хора. Опитали са се да Ви подтикнат към придобиване на някакви качества, Вие обаче сте се заинатили и сте ги намразили. Не бива така. Не е този начинът. Огромната част от хората уважават бившите си учители. Ценят труда им. Нелек и нашият труд, млади човече! Та още веднъж: преди да кажете нещо, или да го напишете, не е зле да помислите поне малко...

Веселин Божков каза: Грънчаров, кажете, защо не почва тотото? От 20:30 трябваше да е... Бойко ли нещо? Или Венета Марковска?

Yasen Trahnov каза: Опитайте се да ме осъдите, в групата само видях достатъчо момчета които биха свидетелствали за същото. Само кажете какъв адрес да ви дам.
А прочетохте ли правилата на фейсбук или ще ги игнорирате за по-удобно? И не генерализирайте. Не говоря за учителите, а за вас. ;) Но трябва да четете и разбирате, а не просто да плямпате! ;)

М/у другото, само вашият начин на мислене ли е правилен? Хммм :)

Ангел Грънчаров каза: Приятни размисли, г-н Трахнов, ето, почнахте да си задавате въпроси, почнахте да се замисляте, това, мисленето, е благородно и велико дело на живота ни, желая Ви успехи!

Yasen Trahnov каза: Не разбрах - ще се съдим ли? И кога ще изтриете постовете ми? Иначе е умно, че отстъпвате, правите го по изтъркан начин, но поне няма да се излагате повече.

Ангел Грънчаров каза: Достатъчно внимание Ви отделих, но моето време е ценно. Казах мислете, пък ако измислите нещо смислено, ми пишете на имейла. Ама не ми губете времето, моля. Аз имам много ученици, с които ми е интересно да говоря и обсъждам, с Вас не ми е интересно, а скучно. Но можете и Вие, след като Ви импулсирах да се позамислите малко, да почнете да прогресирате в това отношение. Желая Ви го най-сърдечно и доброжелателно. Вие си ме мразете колкото искате, аз пък Ви желая най-доброто! Успех!

Yasen Trahnov каза: Сега пък съм мразил. Измислици до дупка. Заплашихте със съд - отказахте се. Всичко е само на приказки ли?

Говорихте, че ще спазите правилата на фейсбук - не го правите. Говорихте, че спазвате някакви принципи - не го правите. Наистина ли съм си губил времето, говорейки с един балон от горещ въздух?

Ангел Грънчаров каза: Оценявам желанието Ви да общувате с интелигентни, с мислещи хора, но да сте го правили навремето, когато съм Ви преподавал; тогава сте си пропилели времето, мълчали сте най-вероятно като кютюк години наред, трупали сте злоба срещу мен, а пък сега изведнъж Ви се заобщува с мен... Друг път може някога да поговорим, ама ако наистина имате нещо смислено да ми кажете. А тук зациклихте и повтаряте все едно и също, признавам си, писна ми... пък и времето ми е ценно, имам много други, приятни занимания, аз съм зает човек. Приятна вечер!

Илия Зюмбилев каза: Грънчаров пий си хапчетата... Пак ли някой те мрази? Хааа...

Yasen Trahnov каза: Налага се да повтарям, защото вие удобно игнорирате. А мен ме интересуват тези въпроси. Виждате ли логиката или още ви се губи? А дали сте интелигентен - доста оспорим факт. Тук май само Вие си се харесвате. Защо ли? :D

Илия Зюмбилев каза: Защо всички мразят Грънчаров кви лоши хора само! Хаххаааа! Той (Грънчаров) толкова обича хората а те пък да го мразят...

Yasen Trahnov каза: Какво да ти кажа, излиза, че това училище вади само идиоти... Или такива излизаме след неговият час, още не мога да хвана връзката... :D

Todor Likov каза: Здравейте "господин" грънч-аров :.) Здрасти!

Яска дискусията ми се видя доста интересна и си позволих да я прочета и да изразя скромното си мнение в защита на мой съученик, с когото често спорим, но намирам много точно искането му да бъдат премахнати неговите коментари от блога на господин грънч-аров. Господин грънч-аров позволявам си да изразя несъгласието си с твърдението ВИ за вашия безукорен правопис. Господин грънч-аров изтъкването на местонахождението на Ясен въобще не беше с цел хвалба, а уточнение за необходимостта му от това, неговото име да бъде изписано на латиница (както всеки разсъждаващ човек, дори и вие господин грънч-аров, може да се досети за възможността да се комуникира с хора, не използват кирилица). Господин грънч-аров винаги съм ценял чуждото мнение и никога не ми е било пречка политизирането на часовете ВИ. Уважавам това, че ВИЕ, господин грънч-аров, сте бил мой преподавател, но искрено се надявам бъдещите ми деца да не бъдат ВАШИ ученици.

П.П.: Може да разкодирате съобщението ми използвайки вашата книга ;) П.П.2 Съжалявам за всякакви грешки и фамилията ми се изписва Ликов - л, като лисиц; и, като измама; к, като картоф, о, като ВАША любима дума, в, като вещина.

Илия Зюмбилев каза: Ей кви лоши хора докарахте грънч-аров до нервна криза... хахаааааааа. Човека не си е пил още хапчетата а вие го нападнахте толково лошо хаххаааааааа! Ей сега като си изпие хапчетата ще ви "разобличи" във блога си! Хахаааааааааа!

Vasil Genov каза: Все някой е неразбрал, все някой е на въпреки с милия, беден философ-интелектуалец! :D:D:D

(Следва ПРОДЪЛЖЕНИЕ)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост! (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

събота, 17 ноември 2012 г.

Дискусия с неколцина бивши ученици на ПГЕЕ-Пловдив, "крайно недоволни" от начина, по който преподавам философия

(Това е първият епизод на една твърде показателна дискусия между мен и бивши ученици от ПГЕЕ-Пловдив, на които съм преподавал философия; дискусията беше проведена на страницата на гимназията във Фейсбук в периода 13-17 ноември 2012 г. В един момент в дискусията се включи дори уважаваната директорка на гимназията, г-жа Стоянка Анастасова. Ще ми се преди всичко за учебни, дидактични цели тази дискусия да бъде запазена, та затова я препубликувам и тук, в блога си.)

Илия Зюмбилев каза: Според мен Грънчаров и директорката на ТЕТ-а да седнат и да се разберат като нормални хора не чрез страници във фейсбук! Не е мястото да въвличат ученици и учители в някакъв спор които е изцяло личностен! Употребата на думи като "мафия" "азиатщина" по никакъв начина не помагат за решаването на проблемите а спомагат само за тяхното задълбочаване! Нека бъдем толерантни и да се уважаваме един друг това е част от европейските принципи които г-н Грънчаров така почита!

Ангел Грънчаров каза: Чрез Фейсбук се разбират "ненормалните хора", така ли, Зюмбюлев? :-) Ти по този начин обяви всички хора във Фейсбук за... "ненормални"... :-)

Илия Зюмбилев каза: Грънчаров пише се Зюмбилев дай да не си бъркаме имената! Фейсбук не е място за решаване на спорове м/у теб и директора на ТЕТ-а кой крив кой прав не ме интересува седнете като интелигентни хора и се разберете!

Ангел Грънчаров каза: Не, защо, Фейсбук е територия на свободното слово, а воденето на спорове е път към истината, тъй че няма нищо лошо да се спори и дискутира публично, още повече че ние сме обществена институция. Това е демокрацията. Живееш със стари представи, Зюмбюлев, явно духът на демокрацията ти е съвсем чужд...

Пардон, Зюмбилев... Зюмбюлев някак ми звучи по-добре, по-пищно, по-артистично, по по народному, тъй да се рече, ако бях като теб, щях да си сменя фамилията...

Yasen Trahnov каза: И все пак е странно, че липсва гледната точка на директорката. Тя дали е уведомена за дискусията? :“) Защото до тук ми прилича на монолог.

Илия Зюмбилев каза: Грънчаров монолога ти беше умопомрачителен не знам как "живея" със стари представи след като профила ми фейсбук е доста години по стар от твоя и когато почнах да пиша във "фейса" имаше около 200 000 абонати не си ти този които ще казва кое е демокрация а още по малко кое е "територия на свободното слово" По отношение на фамилията ми няма намерение да я сменям но ако бях като теб от "долно нанагорнище" щях да си бия камшика и да отида там да обяснявам на бабите колко е вреден комунизма!!! И специално ти които си от старо комунистическо потекло и учил в СССР да ми обясняваш за демокрация е меко казно смешно !

Ангел Грънчаров каза: Зюмбюлев пак даде ход на класовата си омраза към подлия класов враг като мен! :-)

Yasen Trahnov каза: Е какво лошо ? :) Единият мрази комунисти, другият мрази нещо друго. В крайна сметка някой се оказва мразен. Но докато всички подкрепят модела - нямат причина да се оплакват! ;) Та не разбрах дали директорката знае за така наречената дискусия? :“)

Васил Цветков каза: Виждам, че нищо не се е променило отпреди 5-6 години, когато г-н Грънчаров инвазивно се възползваше от всяко поле за изява, включително и часовете, в които натрапваше политическите си убеждения... В тоя ред на мисли - горко на учениците. И за финал, убеден съм, че в предупреждението за дисциплинарно наказание няма никаква политическа конспирация. Просто не всеки е подходящ да преподава.

Ангел Грънчаров каза: М-да, г-н Цветков, показвате пълна неадекватност към това, което аз правя в часовете си, говорите наизуст, лъжете, как да го разбирам това?! Най-малкото е невъзпитано...

Васил Цветков каза: Ако има лъжец тук, то това сте Вие, с последното изказване. Аз споделям на аудиторията лични впечатления от часовете Ви. И защо така сърдито? Нали твърдяхте че трябва да растем хора с позиция и мнение? Е това е моето!

И само за протокола - обърнете внимание колко души са съпричастни с "неадекватния" ми пост. И те ли са неадекватни?

Ангел Грънчаров каза: М-да... ОК, продължавайте така, щом не Ви е поне малко срам... човек никога не може да се орезили достатъчно, щом не е опитал! :-) Щом не е положил повечко усилия...

Илия Зюмбилев каза: Прав е Грънчаров от с. Долна баня "човек никога не може да се орезили достатъчно, щом не е опитал..." явно има предвид себе си! Незачитането на чуждото мнение е присъщо на Грънчаров както се казва "линията на партията е най права" явно обучението му в СССР е оказало голямо влияние по незачитане на чуждото мнение и обругаване на всичко демократично и държавно в България и по света! Много ми прилича на неговият учител и наставник Иван Костов-Командира които също като него е учил в СССР и попивал от съветската "демокрация"! Негови са и думите че 3 март не е национален празник или че България не се освободила и т.н. Явен член на ДСБ които брани всичко и всички от "лошите" руснаци въпреки че председателя на тази партия е по близко по мургавост до ромите от колкото до българите!

Христев няма значение кой от къде е например това че ти си от село Първенец няма връзка с темата не знам защо се обиждаш... хахха! В случая със с. Долна баня вече е град така че грешката е моя идеята беше че това е родното място на доста видни членове на ЦК на БКП!

Ангел Грънчаров каза: Г-н Зомбилев, как да разбера изказването Ви: дали не излиза, че горещо подкрепяте намерението на директорката да ме уволни по политически причини - именно, че съм виновен, понеже не подкрепям "единствено правилната политическа линия"? Правилно ли Ви разбрах?

Илия Зюмбилев каза: Грънчаров познавам теб и по малко г-жа Атанасова по мои наблюдения тя е доста интелигентна и не е конфликтна личност не смятам че има някакво лично отношение към теб! Не мисля че иска да те уволни още по малко по политически причини все пак сме 2012 г. а не 1987 г. и сме в ЕС не в СССР! М/у вас двамата трябва да има диалог а не това да става чрез фейсбук. Знаеш че не спазваш стриктно учебната програма в което няма нищо лошо но начина ти на диалог с директора на училището не е правилен и според мен доста погрешен като пак казвам че това е мое мнение! В знак на добра воля заявявам че почти напълно одобрявам методите ти на обучение както и някой от книгите ти които съм чел но не може да налагаш политическите си принципи на ученици които още нямат политическа насоченост това спрямо тях не е коректно!

Ангел Грънчаров каза: И как именно го правя аз това "налагане" на политическите ми принципи на учениците, я кажи, че нещо не мога да те разбера?! Обясни, че се създава впечатление че говориш (пишеш) нещо, което сам не си го представяш как именно става, как се случва? Ако ми дадеш смислено пояснение, ще те черпя, примерно, една бира... Щото аз не мога да си представя какъв такъв факир съм аз по твоите думи, че успявам да "налагам" някакви политически принципи на учениците си?! И на кои ученици "налагам" своите принципи, на всички, или на една част само? Обясни, че нещо съвсем не се разбира тая работа...

Илия Зюмбилев каза: Грънчаров естествено че не можеш да повлияеш на всички по скоро на една малка част... Недопустимо е в часовете по философия да показваш политическа пристрастност и то пред хора които още не могат да гласуват!

Nikola Lalov каза: Мислех, че никога повече няма да имам възможност да чуя философските изказвания на Грънчаров ама уви... не се получи. Вие май си нямате друга работа. Вместо в групата на ПГЕЕ да се пишат неща за училището, който да са важни за хората, които учат там и хората които са завършили, ние трябва да "слушаме" философски изказвания, които са напълно не значими. Не го разбирам това!

Какво значение има кой от коя партия е. И аз съм завършил ПГЕЕ и да в часовете на Грънчаров основно се говореше за политика и политически партии. Това са теми, които по онова време никой не ги вълнуваше и общо взето тези часове бяха пълна загуба на време. Време, което можеше да се запълни с къде къде по интересни часове в сферата на техниката или иначе казано - това, което сме избрали да учим!

Dimitar Petkanski каза: Какво се занимаваш с Грънчаров, мани го - той е фен на Костов. :|

Ангел Грънчаров каза: Г-н Зомбилев, а смятате ли, че аз, като специалист по тия въпроси, не знам какво имам право да правя и какво нямам право да правя в часовете? Ваша милост го знае, аз да не го зная, как си го представяте това? Ваша милост специалист по какво беше, в каква област сте подготвен, та така компетентно се изказвате какво може и какво не може да прави един учител по философия? Да не сте и Вий учител по философия?

Г-н Лалов, бихте ли ми пояснили по кой именно предмет от тия, по които моя милост Ви е преподавал, се е говорело "основно за политика и за политическите партии"? Щото аз, дето преподавам тия предмети, не познавам такъв предмет, в който да се учи "основно за политика и за политическите партии" - та затова ми е интересно да разбера кой е тоя предмет, че не се сещам нещо? Затуй ми се чини, че лъжете най-безобразно, явно ми имате зъб за нещо; да ни би да съм Ви писал двойки, та затова сега си търсите повод да ми отмъстите, като лъжете така безобразно? Хайде, ако обичате, кажете кой е тоя тайнствен предмет, който Вие сте учил при мен, и в който, както твърдите се е говорело в моите часове "основно за политика и за политическите партии"... ще Ви бъда много благодарен да разбера това...

Nikola Lalov каза: Ми да речем в часовете по философия имам доста силни спомени коя беше основната тема. И ако обичате не ме обиждайте с думите лъжец и т.н. Не смятам да се занимавам с Вас и вашия начин на преподаване. Не смятам, че сте толкова интересен обект, че да ви коментирам. Все ми е едно как преподавате и какво им говорите на малките. Не мога да Ви кажа как да преподавате, нито искам да го правя.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Лалов, просто не е вярно това, че в часовете по философия, които аз водя, се говори "основно за политика и за политическите партии". Явно се мъчите да ми припишете нещо, което просто не е възможно да бъде така. Ако един преподавател по философия в часовете по философия занимава учениците с това да говорят "основно за политика и за политическите партии", той не е никакъв преподавател по философия, Вие мен за такъв ли искате да ме изкарате?! Моля само, като си позволявате да ме обвинявате в някакви неща, да се съобразявате, че не бива да се лъже чак толкова нагло, щото най-малкото е срамота. Също така да наречете бившия си преподавател по философия, именно моя милост "неинтересен обект" също е крайно нелюбезно, не си ли давате сметка и за това?! Явно Ви мъчи някаква злоба спрямо мен, явно се мъчите да си отмъщавате за нещо, ала не се усещате, че страшно се излагате... жалко, много жалко за Вас...

Nikola Lalov каза: Каквото искате си мислете. Ваш си проблем!

Ангел Грънчаров каза: В случая става дума за един Ваш, и то сериозен проблем: опитахте се да оклеветите своя преподавател по философия, проблемът е Ваш, и той е твърде сериозен нравствен, пък дори и психичен проблем. Току-така някой не дръзва да клевети преподавателя си по философия от гимназията... за всяко нещо в този живот си има сериозни причини...

Nikola Lalov каза: Щом казвате!

Dimitar Petkanski каза: Лалов, стига сте лъгал, не е вярно, че в тея часове се е говорело предимно за политика, още повече от посредствен преподавател като г-н Грънчаров.

Истината е, че там се говореше изключително за политика - и предимно за нищо друго.

Ангел Грънчаров каза: Тия неща не са безобидни... че не са безобидни се учи, примерно, в часовете по етика, моя курс по етика се нарича "Етика на достойнството", учениците, които са слушали и внимавали в часовете ми, са разбрали за цял живот какво е достойнство - и, респективно, какво не е достойно да се прави. Вие явно сте проспал и тия часове, както и часовете по философия сте проспал, щом сте останал с измамното впечатление, че в часовете по философия се говорело... "основно за политика и за политическите партии"! :-)

Dimitar Petkanski каза: ах колко жалко

Nikola Lalov каза: Казах Ви Ваш си проблем какво мислите! Вашите изказвания никога не са имали значение за мен. Никога не съм се впечатлявал от вас или вашия предмет. И сега няма да се впечатля!

Аз също не съм имал проблем с оценките. Това, че г-н Грънчаров си мисли така си е негов проблем, но не смятам да му го доказвам!

Ангел Грънчаров каза: Драги "Dimitar Petkanski", нещо много дълбоко сте се законспирирал, скрил сте се здравата в хпофила Ви във Фейсбук, тъй че каквото и да напишете, не може да Ви се обръща внимание, щото сте явно един интернетен анонимник, подвизаващ се само с лъжи и крамоли... :-) Тъй че напразно се морите... и стараете. А иначе все пак си позволявате изключителна душевна мерзост, браво, впечатлен съм! :-)

Dimitar Petkanski каза: А и една само вметка: идеята ви за смяна името на училището на ПГЕЕ "Стив Джобс" беше леко казано - нелепа!

Ангел Грънчаров каза: Е, Петкански, Вий си знаете на какво основание сте паднал дотам, че да си позволявате такава душевна низост и мерзост, нищо чудно причината за това да е, че не Ви върви с момичетата. Като сте имал 6-ца по психология, както твърдите, първом за това трябваше да се сетите! :-)

Dimitar Petkanski се ухили: :D

Ангел Грънчаров каза: Просто мразите успели хора и личности като Стив Джобс, затуй мразите и мен, нали така? :-) Хайде де, нали имате 6-ца по психология, сам открийте коя е причината за невероятната Ви склонност към правене на душевни мерзости и низости...

Хайде, аз сега ви оставям да си разказвате взаимно и един на друг за своите сексуални проблеми, трудности и несполуки, заради които сте се изпълнили с толкова неудържимо желание за мъст към бившите си преподаватели и учители. А аз се оттеглям, щото темата не ми е вече интересна...

Dimitar Petkanski каза: хайде, останете си със здраве :*

Ангел Грънчаров каза: Лека нощ, изплачете си мъката, облегчете си душите, господа... знам, не е леко, но пък животът е все още пред вас, може в един момент и да ви потръгне, винаги има шанс, тъй че бъдете оптимисти... И се грижете за душевната си чистота, щото нали виждате, с мръсотията доникъде не се стига, а човек само се излага... ей-така, без причина става за резил, за посмешище става... Чао и успехи!

Tanya Anastasova (настоящата директорка на ПГЕЕ-Пловдив, бел. моя, А.Г.) каза: Интересна "философска" дискусия! :)

Ангел Грънчаров каза: Аз никога не губя спорове, момчета, винаги печеля споровете, понеже имам непобедим съюзник: истината! Може би и затова ми имате зъб, но трябва да знаете едно: спорът се печели само с мисъл и с аргументи, не с нещо друго, не с наглост, не с лъжи, истината има значение само, това поне да бяхте научили от мен, щяхте да имате огромни предимства в живота, но ето, пак ви преподадох един урок, тъй че ми благодарете и ме оставете да спя, че аз съм стар човек и имам нужда от сън... Лека нощ!

Dimitar Petkanski каза: А, г-жо Анастасова, здравейте, как сте, извинете ни, че трябваше да ви направим свидетел на тази грозна мерзост и душевна низост!

Ангел Грънчаров каза: Я, да вметна все пак: г-н Петкански все пак осъзна мерзостта
и низостта, която си позволи тази вечер, бравос! :-) Ако осъзнае обаче и това, че да се подмазваш също е проява на низост и мерзост, тогава ще призная напредъка му! :-)

Dimitar Petkanski каза: Досега бях учтив!

Ангел Грънчаров каза: И ще му пиша още една 6-ца! :-)

Tanya Anastasova каза: Моля, няма защо! Бъдете щастливи! :)

Dimitar Petkanski каза: Когато обаче поздравявам учител заслужил уважението ми, моля "дръжте си езика зад зъбите"! С подобни злобни подмятания не се печелят
спорове. Философе!

Жоро В. каза: Като бивш възпитаник на уважаваното от мен Средно учебно заведение, сиреч ПГЕЕ ме е срам да ставам свидетел на дискусии от подобно естество във социалната мрежа на нашето поколение. Мисля, че тази група е създадена, за да бъде от полза на учениците и на всеки, който е имал през живота си допир до ПГЕЕ, а не за да се развихрят подобни спорове.Доколкото скромната ми но мисля нелоша памет ми служи все още доста добре си спомням, че като малки ни учехте да бъдем достойни граждани на обществото, в което живеем. Казвам това, защото смятам, че какъвто и вид дразги и взаимоотнешения да има между преподавателите и ръководството на гимназията да има би трябвало да има доста по-цивилизовани, нормативно утвърдени методи за тяхното разрешаване и не смятам че "Спамът" във фейсбук е един от тях. С писането на подобни ГЛУПОСТИ на стената на групата на училището единственото, което се постига е да се наруши авторитета му. За мое лично щастие съм доволен, че не съм бил ПОДЛАГАН на часовете на г-н Грънчаров, но за сметка на това познавам г-жа Анастасова и съм убеден, че спорът какъвто и да е той може да бъде разрешен на досто по-високо интелектуално и морално ниво. За да не бъда цитиран и обиждан по-късно искам да спомена, че не смятам, че нивото на г-н Грънчаров е по-ниско, но не смятам методите му за изказване в публичното пространство за героизъм, и като цяло не ми харесват. МОЛЯ ВИ да се замислите за това, което вършите и също така ВИ МОЛЯ да се държите като възрастни, отговорни и извисени морално хора и да не се налага да четем повече излияния. Не искам да ме е срам, че съм учил в ПГЕЕ...искам да се гордея За съжаление това не зависи едиснтвено от успехите на учениците, но и от вас преподавателите и ръководството. Моля ви... накарайте ни да се гордеем че сме завършили ТЕТ-а!

Tanya Anastasova каза: Браво! Много е хубаво, когато учениците надминат своите учители по мъдрост! Това означава, че сме изпълнили мисията си! Да, вие не заслужавате това, което г-н Грънчаров "излива" в публичното пространство за училището, в което сте учили, защото то не е вярно!!! Елате, вижте, сравнете и ще се убедите сами, в това, което казвам!!! Радвам се, че имаме такива достойни възпитаници! :)

Dimitar Petkanski каза: Happy End!

Yasen Trahnov каза: Хм, само на мен ли ми прави впечатление, че всички "лъжат" точно за едно и също нещо? Разбирам да е един или двама, но май са повечко, тези които са убедени, че Грънчаров си пробутва политическите виждания по време на учебните занятия. Аз имам същите спомени.

А по-назад в постовете имаше интересен коментар на Грънчаров, че не губел спорове - това кой ви го каза? Наистина в час е лесно, държите и хляба и ножа. Който има различно мнение и не рецитира като папагал - просто не получава шестица. Пробвал съм го лично! ;“)

Дискусията е наистина полезна, вижда се как същият господин раздува, най-малкото дори обвинение, до невероятни размери. Чудя се как темата не е обявена за политическо гонение, например! ;)

Грънчаров - часовете ти са пълна боза! Избухванията ти на тема анти-комунизъм нямат място в тях! Нито пък религиозните ти виждания. Ако не искаш да слушаш критика по свой адрес - защо изобщо водиш дискусии тук? Така си се представил, така сме те запомнили.

М/у другото, като ще се кланяш на някой известен американец, харесай си поне някой филантроп. Джобс не е сред тях! ;)

Tanya Anastasova каза: Странно! Г-н Грънчаров твърди, че не е говорил за политика в часовете си, а неговите ученици си спомнят друго!!! С много странни неща е изпълнен животът! :)

Димитър Кехайов-Кмета каза: Значи не знам за какво се карат господина по Филосовия и Госпожата по БЕЛ и аз не искам да вземам страна, но и аз имам спомени за спорове в часовете на господин Грънчаров относно политиката...

Tanya Anastasova каза: Не се караме! Дискутираме! А вие си спомняте, няма лошо! Спомените от училището са най-трайни!!!

Димитър Кехайов-Кмета каза: Аз даже мога да си го пресъздам като разговор помня го... Часът завърши с думите на господин Грънчаров: "Никога не съм писал 6-ца на човек, който толкова много да обича Путин!", и все пак много интересни дискусии водите... :)

Desi Morgan каза: Не знам къде се намирам! Какви са тези дискусии, които водите? Сякаш едно и също се повтаря пак и пак и пак. Не става ли така малко МНОГО очевиден проблемът?

(Следва ПРОДЪЛЖЕНИЕ)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!